Home Vijesti Vakula: Negdje nikad nije bilo tako vruće kao što će biti sutra

Vakula: Negdje nikad nije bilo tako vruće kao što će biti sutra

328
0

Zoran Vakula, meteorolog HRT-a, komentirao je dolazak novog toplinskog vala.

“Uistinu proživljavamo iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko kada. Ponegdje se mogu dogoditi i novi temperaturni rekordi za ovo doba godine, a možda i apsolutni”, upozorio je u Studiju 4 HTV-a meteorolog Zoran Vakula.

“Na nekim područjima nikad nije bila tako visoka temperatura kao što će biti sutra”, upozorio je Vakula. Iznio je podatak da je najviša temperatura ikad izmjerena na službenim postajama DHMZ-a bila u Pločama u kolovozu 1981. – 42.8 stupnjeva Celzijevih.

Na pitanje je li moguće da se to sada obori odgovorio je da se možda neće raditi o 42-43 stupnja, ali će biti vrlo blizu tim vrijednostima. Podsjetio je da je prosječna temperatura za Zagreb u ovo doba godine 30°C te poručio kako je pet do 6 stupnjeva toplije od prosjeka.

Dodao je kako je još važnije upozoriti da takva razdoblja topline traju već dugo – tjednima – te da je lipanj bio izrazito topao, u nekim mjestima i s temperaturnim rekordima.

“Razdoblje topline traje već dugo, ali i suše. Ta kombinacija prouzrokuje ovo što nam se događa – šumske požare i redukcije vode”, upozorio je.

Vrhunac vrućine u Hrvatskoj bit će sutra. Zatim će biti malo podnošljivije u većini unutrašnjosti, a jednako će vruće biti na Jadranu, posebice na srednjem i južnom Jadranu. Nakon ponedjeljka i u unutrašnjosti bit će opet toplije, ali ne ovako vruće, najavio je.

“Dosad su noći u unutrašnjosti bile podnošljive, međutim – već noć s petka na subotu i sa subote na nedjelju, osvježenje neće biti onakvo kakvo smo imali. Kad se tome doda i približavanje frontalnog poremećaja – očekuje se pogoršavanje biometeoroloških prilika, jača sparina, nesanica i druga lošija raspoloženja”, kaže.

Vakula je kazao kako je i more u lipnju dosegnulo temperaturu kakvu rijetko dostiže, 27-28°C. Smatra da se o tome treba govoriti i osvještavati ljude o klimatskim promjenama i nužnosti prilagođavanja na sve nestabilniju i topliju atmosferu.

Previous articleVIDEO: Najluđih deset sekundi Konferencijske lige. Nevjerojatno da ovdje nije pao gol!
Next articleNikolina Ristović objavila fotke iz Beograda: ‘Na ovom mjestu koje boli najviše’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here