Home Vijesti Većina Slovaka podržava rusku agresiju na Ukrajinu!

Većina Slovaka podržava rusku agresiju na Ukrajinu!

122
1

Više od polovice Slovaka pozdravilo bi vojnu pobjedu Rusije nad Ukrajinom, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u srijedu.

Reprezentativno istraživanje pod nazivom “Kako si Slovačka?” provele su agencije MNFORCE i Seesame te Slovačka akademija znanosti.

Ispitanici su morali odgovoriti na anketu koristeći ljestvicu od 10 stupnjeva, prema kojoj 1 znači čistu pobjedu Rusije, a 10 Ukrajine.

Otprilike petina ispitanika izjavila je da želi jasnu pobjedu Rusije, dok je više od polovice reklo da su skloni ruskoj pobjedi.

U međuvremenu, samo trećina izjavila je da više voli Ukrajinu, a samo 18% nije izrazilo nikakvu sklonost.

Jasno su uočljive podjele na stranačkoj razini. Primjerice, velika većina birača SMER-SD-a bivšeg premijera Roberta Fica je na ruskoj strani.

Fico je glasni protivnik antiruskih sankcija i čak je proslavio godišnjicu slovačkog nacionalnog ustanka s ruskim veleposlanikom. SMER-SD je još uvijek članica Stranke europskih socijalista (PES).

Što se tiče geografskih razlika, samo stanovništvo Bratislave ima većinu onih koji žele pobjedu Ukrajine.

Slovačka je već dugo jedna od najproruskijih zemalja u EU, uz Bugarsku.

Istraživanje provedeno u ljeto 2021. pokazalo je da 55% Slovaka ima povoljno mišljenje o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Među zemljama srednje i istočne Europe samo Bugari imaju bolje mišljenje o Putinu (75%).

U veljači 2022., prije invazije, 44% ljudi je krivilo NATO i SAD za napetost na ukrajinskim granicama, dok je samo 33% krivilo Rusiju.

Što se tiče članstva u NATO-u, u anketi iz 2021. podržavalo ga je samo 45 posto. Odmah nakon invazije potpora je porasla, no nedavno je ponovno počela opadati.

Previous articleRijeka teško oštećena na Poljudu!
Next articleSelahi odlazi u Panathanaikos?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here