Home Vijesti Veliko istraživanje: 5G i cjepivo s čipovima izlaze iz mode, evo koje...

Veliko istraživanje: 5G i cjepivo s čipovima izlaze iz mode, evo koje teorije zavjere su trenutno in!

95
0
Ilustracija: Kellogg Insight

GONG je proveo istraživanje Teorije zavjere o covidu-19 i protestno ponašanje.

Istraživanje je provedeno od 29. travnja do 17. svibnja 2022. na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1401 sudionika i sudionice u dobi od 18 do 64 godine u okviru multidisciplinarnog projekta Pro-fact: Razotkrivanje covid-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom.

U uzorku je bilo 33.8 posto necijepljenih osoba te 71 posto cijepljenih s barem jednom dozom, što, kako se navodi, odgovara aktualnim podacima o procijepljenosti odraslog stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Najpopularnija raširena teorija zavjere je da se manipulira statistikom radi preuveličavanja smrtnosti od covida-19 tako što se u statistiku uključuju i osobe koje su umrle od drugih bolesti. U to vjeruje čak 49.7 posto ispitanih osoba.

Nešto više od 35 posto ispitanih vjeruje da je covid-19 namjerno proizveden i raširen za stvaranje političke i ekonomske koristi svjetskim silama, kao i to da je virus proizveo farmaceutski lobi radi bogaćenja na prodaji cjepiva.

Više od 30 posto ispitanih vjeruje da se pretjeruje s isticanjem opasnosti covida-19, i to samo da bi se kontrolirao stanovništvo i da bi se ograničila njihova prava i slobode.

Očekivano, najmanje raširene teorije zavjere su one o ugrađivanju čipova pa tako osam posto ispitanih vjeruje da 5G tehnologija izaziva covid-19 i da velike kompanije na tome zarađuju, a nešto više od devet posto ispitanih smatra da je covid-19 stvoren umjetno kako bi se u ljude pomoću cjepiva ugradili čipovi za praćenje i kontrolu ponašanja.

Kako su se mijenjale informacije i saznanja o novoj bolesti, tako se mijenjala i razina vjerovanja u teorije zavjere. Ona je padala s vremenom, a najveći pad uočen je nakon prvog velikog pravog vala zaraze u RH, odnosno u zimu 2021.

Posljednje dvije spomenute teorije (5G tehnologija i umjetno stvoren virus za ugradnju čipova) najviše gube na popularnosti i imaju konstantan silazan trend.

S druge strane, vjerovanje u namjerno stvaranje virusa u svrhu rušenja svjetske ekonomije i zarade farmaceutskog lobija i dalje su popularne.

Ovo je istraživanje također pokazalo da su teorijama zavjere povezanim s koronavirusom i pandemijom sklonije osobe koje i inače naginju takvim teorijama. Primjerice, oni često vjeruju da zrakoplovi zaprašuju nebo kemikalijama kako bi se na ljudima radili eksperimenti ili da globalna elita putem GMO hrane ljudima skraćuje život.

Tako je jasno pronađena veza između vjerovanja u teorije zavjere o covidu-19 i “konspirativnog mentaliteta”, odnosno sklonosti takvom razmišljanju i inače. Pritom se misli da su osobe sklone teorijama zavjere sklonije povezivanju nepovezanih događaja, traženju skrivenih značenja i slično.

Autori istraživanja ističu da je takav način razmišljanja opasan za zdravlje demokracije jer se tako relativizira težina događaja, a u njima se uvijek traži djelovanje “unutarnjih i vanjskih neprijatelja koji nastoje preuzeti državu te promijeniti društvo nagore”. Istraživanje je pokazalo i da su osobe koje vjeruju u teorije zavjere spremnije poduzimati akcije protiv uvođenja mjera zaštite te imaju izraženiji stav o neopravdanosti mjera, teže podnose njihove posljedice i u manjoj su mjeri spremni cijepiti se u budućnosti.

Što određuje osobe koje vjeruju u teorije zavjera vezane uz covid-19?

Istraživanje je pokazalo da su teorijama zavjera u pandemiji bile sklonije mlađe osobe, niže obrazovane, iz kućanstava s nižim primanjima i iz manjih mjesta.

One također imaju nižu razinu povjerenja u znanost, sklonije su desnim populističkim stavovima i religioznosti, imaju nižu znanstvenu i političku pismenost te su manje skloni kritičkom razmišljanju. Konačno, posjeduju izraženi osjećaj društvene alijenacije te okretanje nacionalizmu, napominju autori studije.

Na pitanje hoćete li se cijepiti u budućnosti ako to bude preporuka da će to učiniti sigurno ili vjerojatno ne odgovorilo je 46.1 posto ispitanika, a da sigurno ili vjerojatno hoće 39.4 posto ispitanika.

Što se tiče mjera zatvaranja u pandemiji, 9.1 posto ispitanika odgovorilo je da su se s tim nosili vrlo teško, 28.6% posto je odgovorilo da su se s tim nosili teško, a 43.8 je odgovorilo da im je bilo osrednje teško/lako. Da im je bilo lako nositi se s time odgovorilo je 13.5 posto ispitanika, a vrlo lako 5.1 posto ispitanika.

Na pitanje tko je najodgovorniji za širenje dezinformacija u Hrvatskoj, ispitanici su u najvećoj mjeri odgovorili – političari i novinari.

U istraživanju predstavljenom danas u Zagrebu su sudjelovali koordinator istraživačkog dijela Pro-fact projekta i profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Nebojša Blanuša, suradnica u istraživačkom timu Pro-facta i profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Mirjana Tonković te suradnica u istraživačkom timu Pro-facta i profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Andrea Vranić.

Nositelj projekta Pro-fact: Razotkrivanje covida-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom je GONG s partnerima Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktografom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te uz suradnju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinarki Hrvatske (SNH).

Previous articleUplakani Rus se žali supruzi: ‘Nemamo municije, nemamo oružja, ali smo zato dobili odjeb’
Next articleVojni analitičar: Ovo je preokret, ali rat još ni približno nije gotov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here