Home Vijesti VIDEO Iz Rusije vraćeno 31 ukrajinsko dijete

VIDEO Iz Rusije vraćeno 31 ukrajinsko dijete

115
0

Trideset i jedno dijete vraćeno je u Ukrajinu pošto su nezakonito bili odvedeni u Rusiju s područja pod kontrolom Moskve, objavila je danas na društvenim mrežama nevladina organizacija Spasimo Ukrajinu.

“Danas dočekujemo još 31 dijete koje je protupravno bilo odvedeno u Rusiju s okupiranog teritorija”, napisao je Mikola Kuleba, čelnik nevladine organizacije.

Djeca su odvedena u Rusiju iz Harkivske (na sjeveroistoku Ukrajine) i iz Hersonske oblasti (na jugu), navodi organizacija čija je glavna zadaća boriti se, kako kaže, protiv deportacije ukrajinske djece.

Kako navodi organizacija, djeca su s putnim torbama i vrećicama u petak pješice prešla granicu u pratnji rodbine, a zatim su ušla u autobus kojim će nastaviti putovanje.

Kuleba je pohvalio “majke heroje” koje su došle u potragu za svojom djecom i rekao da je ovo bila najteža misija te organizacije dosad.

Starija žena koja je išla po svoje dvoje unučadi umrla je putem od stresa, rekao je, objavivši na Facebooku da je ruska sigurnosna služba (FSB) 13 sati ispitivala Ukrajinke.

Vlasti u Kijevu ocjenjuju da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., a mnoga su smještena u dječje domove.

Moskva niječe te tvrdnje i kaže da je spašavala ukrajinsku djecu izvlačeći ih s područja sukoba i pripremajući plan za njihov povratak u obitelj.

Dana 17. ožujka Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina pod sumnjom da je odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije ukrajinskih maloljetnika s okupiranih područja u Ukrajini u Rusku Federaciju.

Sud sa sjedištem u Den Haagu izdao je i međunarodnu tjeralicu za Mariju Ljvovu-Bjelovu, rusku povjerenicu za djecu, zbog sličnog razloga. (index.hr)

Previous articleBarmen postao hit na društvenim mrežama nakon što je poslao poruku curi koju je maltretirao gost lokala
Next articleFOTO Ivana Knoll u provokativnom izdanju, u jednom danu prikupila 250000 lajkova

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here