Home Najnovije VIDEO: Muškarac gurao zmiju s puta pa zamalo izgubio glavu!

VIDEO: Muškarac gurao zmiju s puta pa zamalo izgubio glavu!

137
0
f 33548333 1280
Screenshot

Razumijevanje ljudskog ponašanja prema divljim životinjama može biti složeno. Stručnjaci nas uvijek savjetuju da se udaljimo i pustimo divlje životinje na miru, bez obzira o kojoj se vrsti radi. Divlje životinje napadaju ljude samo ako su one ili njihova mladunčad ugroženi. Tada će se boriti punom snagom, što je razumljivo jer se bore za svoj život.

Neodgovorno ponašanje prema zmijama

Jedan takav slučaj dogodio se u mjestu Žeževica u općini Šestanovac, gdje je muškarac, bez očite svrhe, uzeo granu i počeo gurkati zmiju. Nije poznato što je očekivao postići, ali bilo je lako zaključiti da će se životinja osjećati ugroženom i potencijalno napasti. Gurkanje štapom zmiji može izgledati kao prijetnja, a zmija će tada reagirati jedino kako zna – pokušat će se zaštititi.

Incident sa šarom poljaricom

U ovom slučaju, zmija je bila šara poljarica, neotrovna vrsta koja ne predstavlja opasnost za ljude. Kada je zmija pokušala zaštititi se, muškarac je bio uzrujan. Nadamo se da je naučio lekciju i da nikada više neće na taj način pristupiti divljoj životinji. Njegovo ponašanje nije bilo samo nepromišljeno, već i opasno za životinju.

Stručna osuda

Damir Skok, v.d. ravnatelja zagrebačkog ZOO vrta, strogo je osudio ovakvo ponašanje. “Ovo ponašanje je za svaku osudu. Ne smijemo se tako ponašati prema niti jednoj životinji, a posebno ne prema zaštićenoj vrsti. U našoj zemlji žive svega tri otrovne vrste zmija i iznimno je rijetko da ljudi naiđu na neku od njih. U Dalmaciji je česta šara poljarica. Kad je vidimo, ono što ne radimo je maltretirati je, proganjati, ubijati… Trebamo je samo pustiti da ode.”

Zaštita i poštovanje prema divljim životinjama

Važno je razumjeti da divlje životinje, uključujući zmije, rijetko napadaju ljude bez razloga. Naši postupci mogu izazvati stres i agresivnost kod njih. Stoga, ako naiđemo na divlju životinju, najbolje je ostaviti je na miru i izbjegavati bilo kakvo ponašanje koje bi moglo izazvati osjećaj ugroženosti.

Ovaj incident služi kao važna pouka o tome kako se trebamo ponašati prema divljim životinjama. Poštivanje njihovog prostora i prirodnog ponašanja ključ je za mirnu koegzistenciju i očuvanje prirode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here