Home Tehnologija VIDEO: Ovako izgleda smrt!

VIDEO: Ovako izgleda smrt!

979
0

0003007.48Britanski su znanstvenici došli do nevjerojatnog otkrića – vidjeli su i snimili kako se smrt širi po tek uginulom crvu.

Kad su crva stavili pod UV svjetlo, primijetili su da se, dok je ugibao, njegovim tijelom širi plava fluorescentna tvar koja proždire stanicu po stanicu, sve dok cijeli organizam ne odumre.

Objašnjenje je sljedeće: kad stanice odumru, pokrenu lančanu kemijsku reakciju koja uzrokuje smrt staničnih komponenata te za sobom ostavlja molekulske ruševine. Plavo fluorescentno svjetlo koje se nakon smrti širilo crvom zapravo je antranilna kiselina, vrsta tjelesne aminokiseline.

‘Ako blokiramo to samouništenje, možemo odgoditi smrt uzrokovanu faktorima poput infekcije’, kazao je David Gems, profesor s Londonskog sveučilišta i voditelj ovog istraživanja, napominjući da ovo ne vrijedi u slučaju starosti jer se smrt tada ne može usporiti.

‘Otkrića na koja smo naišli tijekom ovoga istraživanja bacaju sjenu sumnje na dosadašnje vjerovanje da je starenje jednostavno posljedica nakupljanja molekularnih oštećenja’, dodao je Gems.

Ovo bi nevjerojatno otkriće moglo produljiti životni vijek ljudi s obzirom da se slični procesi odvijaju i u sisavaca. (net.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here