Home Vijesti VIDEO: Rusi britanske dobrovoljce osudili na smrt!

VIDEO: Rusi britanske dobrovoljce osudili na smrt!

237
0

Sud u samoproglašenoj proruskoj Narodnoj Republici Donjeck osudio je na smrt dva britanska i jednog marokanskog dobrovoljca koje su ruske snage zarobile u Mariupolju, objavili su ruski prorežimski mediji.

Sud na teritoriju pod kontrolom ruskih snaga na istoku Ukrajine osudio je Aidena Aislina i Shaina Pinnera nakon suđenja koje je trajalo tek nekoliko dana. Promatrači tvrde da se radilo o namještenom suđenju koje je pokušavalo imitirati suđenje za ratne zločine ruskim vojnicima u Kijevu.

Aislin (28) i Pinner (48) osuđeni su na smrt zajedno s Marokancem Saaudinom Brahimom zbog “terorizma”.

Oba Britanca rekla su da su služila u postrojbi ukrajinskih marinaca, što ih čini aktivnim pripadnicima vojske i trebali su biti zaštićeni Ženevskom konvencijom kao ratni zarobljenici. No ruski prorežimski mediji opisivali su ih kao “plaćenike” te su kao takvi i osuđeni na sudu proruskih separatista.

Ruska prorežimska novinska agencija RIA Novosti jučer je objavila snimku koja prikazuje kako Britanci potvrdno odgovaraju na pitanje priznaju li krivnju za kaznena djela terorizma, počinjenje kaznenih djela u sklopu kriminalne organizacije te nasilno preuzimanje vlasti.

Vjeruje se da Rusija koristi ovo suđenje kako bi izvršila pritisak na Veliku Britaniju i iznudila razmjenu ruskih zarobljenika osuđenih za ubojstva i ratne zločine tijekom ruske invazije na Ukrajinu. U Rusiji je, inače, moratorij na izvršenje smrtne kazne, ali ne i na teritorijima koje je Rusija okupirala na istoku Ukrajine.

U priopćenju za medije izdanom ranije ovog tjedna Aislinova obitelj rekla je da je on gotovo četiri godine služio u ukrajinskim marincima i “nije, usprkos propagandi Kremlja, ni plaćenik ni špijun”.

Britanski parlamentarni zastupnik Robert Jenrick je za BBC rekao da je suđenje Aislinu i ostalima “nevjerojatno kršenje međunarodnog prava i mora biti osuđeno”.

Previous articleVIDEO: Stiže novi projektil za borbene dronove kojim Ukrajinci napadaju Ruse
Next articleĆiro poručio Ćorluki: Sine, pogriješio si!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here