Home Vijesti VIDEO: Salman Rushdie, kojem islamisti godinama prijete smrću, napadnut u New Yorku!

VIDEO: Salman Rushdie, kojem islamisti godinama prijete smrću, napadnut u New Yorku!

326
0

Čuveni pisac Salman Rushdie, kojem islamisti zbog fetve koji je iranski ajatolah Homeini proglasio 1989. godine godinama prijete smrću, napadnut je na pozornici u New Yorku.

Napad se dogodio danas uoči predavanja kojeg je pisac trebao održati u zapadnom dijelu New Yorka. Kako javlja AP, muškarac je uletio na pozornicu te krenuo udarati Rushdiea, kojeg je moderator u tim trenucima predstavljao publici. Pisac je pao na pod, a napadača su prisutni uspjeli obuzdati i odvesti.

Očevici opisuju da su odmah po napadu uniformirani policajci, baš kao i policajci u civilu, pružali pomoć Rushdieju i držali sumnjivca na podu.

Zasad se ne zna je li Rushdie ozlijeđen. Reporter AP-a, koji je bio na licu mjesta, kaže da je napadač “udarao ili nožem ubadao” pisca.

Podsjetimo, Rushdiejeva knjiga “Sotonski stihovi” zabranjena je u Iranu od 1988. godine, a mnogi muslimani smatraju ju blasfemičnom. Godinu dana kasnije, tadašnji iranski ajatolah Homeini proglasio je fetvu kojom poziva muslimane na ubojstvo Rushdieja.

Iranska vlada se otad ogradila od Homeinijeve fetve, ali mržnja islamista prema piscu je ostala. 2012. godine poluslužbena iranska vjeska zaklada ponudila je 3.3 milijuna dolara osobi koja ubije Rushdieja.

Rushdie je tada rekao da prijetnju ne smatra ozbiljnom, dodavši da “nema dokaza” da je itko ozbiljno zainteresiran za njegovo ubojstvo. Ove godine je objavio knjigu “Joseph Anton”, koja se najvećim dijelom bavi upravom fetvom protiv njega. Rushdie je višestruko nagrađivani pisac, između ostalog je dobitnik i prestižne Bookerove nagrade.

Previous articleProcurile šokantne fotografije ruskog batuljuna ‘Tigr‘, analitičar: Slike govore više od riječi!
Next articleDio Winnetou vikenda odgađa se zbog vremenskih uvjeta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here