Home Mozaik VIDEO: U riječku luku uplovio Scenic Eclipse, najluksuzniji polarni kruzer na svijetu

VIDEO: U riječku luku uplovio Scenic Eclipse, najluksuzniji polarni kruzer na svijetu

178
0
Foto/Video: Scenic Grupa

Scenic Eclipse, luksuzno plovilo s čak 6 zvjezdica namijenjeno izletima na oba zemljina pola, u vlasništvu australske Scenic grupe, jutros je, bez putnika, uplovilo u riječku luku gdje će ostati sve dok se situacija s koronavirusom ne smiri.
U Rijeku je iz Južne Amerike stigao sa samo 74 člana posade koji su posljednjih 6 tjedana pod nadzorom liječnika koji je s njima na brodu te će uskoro, osiguranim posebnim prijevozom iz Zagreba, biti poslani svojim kućama, dok su putnici još krajem ožujka iskrcani u Montevideu.
Scenic Eclipse u pomorske anale je ušao kao najsofisticiraniji i najelegantniji brod ovakvog tipa, a prema ocjeni kritičara u prošloj godini, proglašen je i najboljim luksuznim brodom na svijetu.
Na Scenic Eclipseu nalaze se čak dva helikoptera za izlete na udaljena mjesta,kao i podmornica koja može zaroniti na dubinu od 330 metara ispod površineoceana kako bi se gostima omogućio nezaboravan i jedinstven doživljaj avanture. Na svečanom krštenju u New Yorku prošle godine, kuma Scenic Eclipsea bila je slavna glumica Helen Mirren.
Ponovni početak krstarenja planiran je za 30. lipnja, no to će ovisiti o razvoju situacije s pandemijom COVID-a 19.
Scenic Eclipse izgrađen je i dovršen u puljskom Uljaniku u srpnju 2019., a njegova gradnja je specifična po tome što je, u trenutku u kojem je brod bio tek napola završen, Uljanik završio u blokadi i stečaju. Scenic je tad napravio svojevrsni presedan – nije naplatio 50 milijuna eura državnih jamstava, već ih je vratio državi – zadržao je brod te nastavio gradnju vlastitim sredstvima i ljudstvom. Okupljen je tim hrvatskih inženjera brodogradnje, projektanata te oko tisuću stručnih ljudi koji su u Uljaniku samostalno dovršili brod.
Unatoč brojnim problemima u procesu gradnje, krajnji rezultat je bio sjajan pa je australski poslovni čovjek Glen Moroney, vlasnik Scenic grupe, u Hrvatskoj odlučio graditi još sličnih brodova.
U riječkom 3. maju upravo je u tijeku tako izgradnja Eclipsea II., sestrinskog broda Scenic Eclipsea, a kobilica za trup tog broda trebala bi se, prema planovima, položiti u 3. maju već do početka ovog ljeta. Po završetku „Eclipsea II“, planirana je izgradnja još četiri broda sličnih karakteristika, a ukupna vrijednost projekta gradnje polarnih kruzera u 3. maju procjenjuje se na oko 860 milijuna eura.
Izgradnja polarnih istraživačkih kruzera za Scenic grupu u riječkom 3. maju predstavlja novu perspektivu dugoročnog očuvanja proizvodnje i stotine radnih mjesta te konkurentnosti riječkog brodogradilišta.

Previous articleSamo 3 novozaražena u Hrvatskoj, u Istri svi ozdravili!
Next articleZa dom spremni i na Dan oslobođenja Rijeke!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here