Home Vijesti VIDEO Ukrajina izabrala pjesmu za Eurosong, natjecanje se održalo u stanici kijevskog...

VIDEO Ukrajina izabrala pjesmu za Eurosong, natjecanje se održalo u stanici kijevskog metroa

68
0

Vidbir 2023. bilo je sedmo izdanje Vidbira, natjecanja koje određuje ukrajinsku pjesmu za Eurosong. Natjecanje se održalo u stanici podzemne željeznice Maidan Nezalezhnosti u Kijevu, a sastojalo se od finala 17. prosinca 2022. Emisiju su vodili Timur Miroshnychenko, Kateryna Pavlenko i Zlata Ognevich, a emitirala se na Suspilne Kultura, putem Radio Promin i online putem UA:PBC-jeve web stranice Eurovision Song Contest eurovision.ua kao i prijenosom na Facebooku i YouTubeu. Natjecanje se prenosilo i uživo na mobilnoj aplikaciji Diia.

Umjetnici i skladatelji imali su priliku predati svoje prijave putem online obrasca za prijavu koji je prihvaćao prijave između 17. kolovoza 2022. i 15. listopada 2022. Samo umjetnici koji nisu nastupali na događajima organiziranim od strane/na teritoriju “agresorske države” ili ilegalno ušli na područje Krima od 2014. smjeli su se prijaviti na natječaj, a zabranjene su pjesme izvedene na “jeziku agresorske države”. Glazbenik Dmytro Shurov, koji je imenovan glazbenim producentom natjecanja, pregledao je 384 pristigle prijave i sastavio duži popis 36 prijava, od kojih su njihovi umjetnici objavljeni 27. listopada 2022. Dana 12. studenog 2022., Lue Bason se povukao s duge liste. Audicije su kasnije održane u Kijevu gdje je deset prijavljenih ušlo u uži izbor za natjecanje u nacionalnom finalu. Deset odabranih natjecateljskih izvođača objavljeno je 17. studenog 2022., dok su natjecateljske pjesme i redoslijed finala objavljeni 1. prosinca 2022.

Pjesma o nuklearnom ratu

Pobjednički bend Tvorchi ukrajinski su elektronski glazbeni duo iz Ternopila, koji su 2018. osnovali producent Andrii Hutsuliak i pjevač Jimoh Augustus Kehinde (alias Jeffery Kenny). Kehinde je do rata bio nigerijski student medicine u Ukrajini.

Prema riječima benda, pjesma upozorava na opasnosti nuklearnog ratovanja. U intervjuu je bend aludirao na temeljna načela Eurosonga kao jednu od inspiracija za pjesmu, rekavši da “smo pogledali u prošlost ovog natjecanja. Eurosong je nastao nakon Drugog svjetskog rata kako bi ujedinio Europu. Danas, dok se neki igraju nuklearnim prijetnjama, naši ljudi čeličnih srca štite cijelu Europu.” Pjesma ima poruku da ne odustajemo pred nedaćama, sa snažnim početkom koji simbolizira poruku. U službenom spotu pjesme istaknut je odnos između stvarnosti i zagrobnog života, pri čemu iz benda poručuju da čovječanstvo bira ono što ga čeka u budućnosti.

Član benda Andrii Hutsuliak počeo je pisati “Heart of Steel” 2022., tijekom opsade Azovstala. Nakon što je gledao videozapise ukrajinske vojske koja brani čeličanu i željezaru u Azovstalu, dobio je inspiraciju da napiše pjesmu temeljenu na odlučnosti da ne odustane od tog područja.

Polemika oko izbora

Tri dana nakon nacionalnog finala, UA:PBC je u izjavi otkrio da se drugoplasirani Krutʹ žalio na pobjednike Tvorchi u vezi s glazbenom pratnjom nastupa dua, u kojem se mogao čuti dupli glavni vokal, što je protivno pravilima nacionalnoj selekciji.

Glazbeni producent nacionalnog finala, Dmytro Shurov, dobio je zadatak ocijeniti emitiranu snimku nastupa Tvorchija, te je izjavio kako “ne vjeruje da je takva neusklađenost zapisa sa zahtjevima pravila bitna za ocjenu nastupa”. Shurov je također primijetio da bi duplicirani vokal također mogao biti tehnička greška zbog teških uvjeta produkcije u podzemnoj dvorani. Žalba je stigla i na distribuciju “Heart of steel” od strane izdavačke kuće Believe Music, koja još uvijek djeluje u Rusiji, ali je organizacijski odbor zaključio da se ne radi o kršenju pravila. Nakon razmatranja Krutʹeve žalbe, odbor je odlučio ne otkazati sudjelovanje Tvorchija.

Previous articleHorvat: Trebala nam je ovakva utakmica
Next articleVIDEO: Majerov Rennes srušio Messijev PSG!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here