Home Biznis VIDEO: Zvučne bombe za seizmička istraživanja uništavaju život u Jadranu?

VIDEO: Zvučne bombe za seizmička istraživanja uništavaju život u Jadranu?

1214
0

Northern Explorer, brod za istraživanje nafte u podmorju, norveške tvrtke Spectrum ASA, već nekoliko dana provodi seizmička istraživanja na području zapadnoistarskog akvatorija, a predvodi ga brod Apollo Moon (oba pod panamskom zastavom). Istraživanja, koja su započela u rujnu 2013., trebala bi biti gotova do konca mjeseca, otkriva nam Jan Schoolmeesters, jedan od vodećih ljudi norveške tvrtke.

Seizmička istraživanja se, inače, obavljaju snažnim zvučnim topovima uz proizvodnju zvuka snage do 240 decibela, što je već dosad, u proteklih četiri mjeseca koliko traje skeniranje hrvatskog Jadrana, izazvalo reakcije mnogih udruga za zaštitu životinja i ekoloških udruga u inozemstvu. Primjerice, neprofitna organizacija Ocean Care, sa sjedištem u Švicarskoj, upozorava da zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročne štete.

Schoolmeesters to odbacuje i ističe da je Spectrum razvio, testirao i diljem svijeta prakticirao mjere za ublažavanje bilo kakvih učinaka njihovih istraživanja na morske organizme. Priznaje, međutim, da daljina na kojoj bi nekom morskom organizmu zvuk mogao biti neugodan može varirati od vrste do vrste, piše Glas Istre

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here