Home Biznis Vlade europskih zemalja složne: EU treba uvesti trošarine na elektroničke cigarete

Vlade europskih zemalja složne: EU treba uvesti trošarine na elektroničke cigarete

604
0

E-cigarete uživaju manje trošarine od tradicionalnog duhana, zato su mnoge zemlje EU zatražile od Bruxellesa da intervenira kako bi “uskladio” tržište.

Države članice EU-a spremne su zatražiti od Europske komisije da se na popis duhanskih proizvoda koji su podložni oporezivanju uvrste elektroničke cigarete i nikotinske tekućine, kao što je utvrđeno direktivom EU-a koja nameće trošarine na tradicionalne cigarete.
U nacrtu prijedloga, o kojem izvještava portal Euractiv, smatra se “hitnim i potrebnim” poboljšati pravila EU “kako bi se suočili s trenutnim izazovima”.
Načelo koje bi se primjenjivalo bilo bi “usklađivanje definicija i poreznog tretiranja novih proizvoda poput tekućina za elektroničke cigarete”, uključujući “proizvode koji sadrže ili ne sadrže nikotin koji zamjenjuju duhan kako bi se izbjegla pravna nesigurnost i regulatorne razlike u EU “.

Fragmentacija na tržištu EU

Ove namjere dio su zaključaka sastanka između veleposlanika i predstavnika nacionalnih izvršnih vlasti. Trenutna zakonodavna situacija je pomalo fragmentirana. Iako su novi duhanski proizvodi obuhvaćeni Direktivom o derivatima duhana, trenutno ne postoji trošarinski okvir za cigarete, cigare i tradicionalni duhan na razini EU.

Položaj Bruxellesa i lobistička obrana

U siječnju 2018., nedostatak informacija natjerao je Europsku komisiju da ne predlaže jedinstvena pravila za oporezivanje elektroničkih cigareta i drugih novih proizvoda. Međutim, prije nekoliko mjeseci europska izvršna vlast objavila je novo izvješće prema kojem nedostatak usklađenosti je zabrinjavajuće s gledišta unutarnjeg tržišta.
“Trenutačna neusklađenost poreznog regulatornog okvira za te proizvode ograničava mogućnost praćenja njihova razvoja tržišta i kontrole njihovih kretanja”, piše u izvješću. Duhanska industrija tvrdi da su novi proizvodi značajno smanjili zdravstvene rizike u usporedbi s tradicionalnim pušenjem i stoga ih treba tretirati u skladu s tim.

Sljedeći koraci

S druge strane, Bruxelles inzistira na tome da su ti proizvodi i dalje štetni, iako možda malo manje od cigareta. Stoga je najavljena faza pregovora između država, institucija EU-a i dionika, što bi moglo dovesti do nove definicije poreza na takozvane e-cigarete.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here