Home Biznis Vrhovni sud SAD blokirao Bidenovu mjeru “cjepivo ili testiranje” za velike tvrtke

Vrhovni sud SAD blokirao Bidenovu mjeru “cjepivo ili testiranje” za velike tvrtke

541
0

Američki Vrhovni sud blokirao je prijedlog predsjednika Joea Bidena prema kojem se zaposlenici u velikim tvrtkama moraju cijepiti ili nositi maske i testirati se tjedno.

Suci najvišeg suda u SAD-u rekli su da mjera premašuje ovlasti Bidenove administracije.

Odvojeno su donijeli odluku da bi ograničeniji mandat cjepiva mogao vrijediti za osoblje u zdravstvenim ustanovama koje financira država.

Američka vlada je opravdala ovu odluku time da bi ova mjera pomogla u borbi protiv pandemije.

Predsjednik Biden, čiji prijedlog nije prošao, izrazio je razočaranje odlukom “jer se blokiraju zdravorazumski zahtjevi za spašavanje života zaposlenika”.

Dodao je: “Pozivam poslovne čelnike da se odmah pridruže onima koji su se već prihvatili ovu mjeru – uključujući jednu trećinu tvrki koje spadaju pod Fortune 100 ljestvicu – i uvedu zahtjeve za cijepljenje kako bi zaštitili svoje radnike, kupce i zajednicu.”

Bivši predsjednik Donald Trump pozdravio je odluku suda i rekao da bi obavezno cjepivo “još dodatno uništilo gospodarstvo”.

“Ponosni smo na Vrhovni sud koji nije odustao”, rekao je u priopćenju. “Nema obaveze!”

Prijedlog vlade zahtijevao bi od zaposlenika da dobiju cjepivo protiv Covid-19 ili da budu maskirani i testirani tjedno o svom trošku.

Primjenjivao bi se na radna mjesta s najmanje 100 zaposlenih i utjecao na oko 84 milijuna radnika. Osmišljen je tako da ga poslodavci provode.

Protivnici, uključujući nekoliko republikanskih država i neke poslovne skupine, rekli su da administracija prekoračuje svoje ovlasti sa zahtjevima koji su uvedeni u studenom i odmah su se pozvali na moguću tužbu.

U odluci 6-3, suci su se složili s tim argumentom, rekavši da je pravilo sigurnosti na radnom mjestu za velike poslodavce preširoko da bi potpadalo pod nadležnost Uprave za zaštitu zdravlja i Odjela za rad da regulira sigurnost na radnom mjestu.

“Covid-19 se može širiti i širi se kod kuće, u školama, tijekom sportskih događaja i svugdje drugdje gdje se ljudi okupljaju”, napisala je većina na sudu.

“Ta vrsta univerzalnog rizika ne razlikuje se od svakodnevnih opasnosti s kojima se svi suočavaju zbog kriminala, onečišćenja zraka ili bilo kojeg broja zaraznih bolesti.”

“Ovo nije ‘svakodnevno korištenje federalne vlasti'”, dodali su. “Umjesto toga to je značajno zadiranje u živote – i zdravlje – velikog broja zaposlenika.”

Primijena istog pravila na više od 10 milijuna zaposlenih u zdravstvenim ustanovama koje primaju državna sredstva nije izazvalo istu zabrinutost, odlučili su 5-4 u korist mjere.

Pritom se nametanje uvjeta primateljima javnog novca “uredno” uklapa u ovlasti ministra zdravstva i socijalnih usluga.

Presude dolaze jer su neki dijelovi pravila trebali stupiti na snagu ovog tjedna. Sud je u petak saslušao argumente u slučaju.

Presude su odražavale politički sastav suda, koji sada okuplja većinu sudaca koji su bili imenovani za vrijeme republikanskih predsjednika.

Trojica liberalnih sudaca suda protivila su se blokiranju obveznog cjepiva, rekavši da takva odluka “koči sposobnost savezne vlade da se suprotstavi neusporedivoj prijetnji koju Covid-19 predstavlja radnicima naše zemlje“.

Glavni sudac John Roberts i sudac Brett Kavanaugh, koji se u konzervativnoj većini smatraju umjerenima, pridružili su se liberalima u dopuštanju da vlada primijeni to pravilo u zdravstvu.

Odluka dolazi u trenutku kada SAD prolazi kroz još jedan val zaraza Covid-19, a varijanta Omicron isprovocirala je rekordan broj slučajeva i stope hospitalizacije.

Bidenova administracija procijenila je da bi uvođenje zahtjeva za cjepivo kod velikih poslodavaca spasilo 6.500 života i spriječilo 250.000 hospitalizacija tijekom šest mjeseci.

Više od 60% Amerikanaca već je potpuno cijepljeno. Neovisno o vladinim propisima, neke tvrtke, uključujući Google, Citibank i IBM, su otišle korak naprijed s vlastitim zahtjevima.

No Nacionalno udruženje nezavisnih poduzeća, lobistička grupa koja je bila dio grupe tužitelja koji su osporili vladino pravilo o cjepivu na radnom mjestu se požalila da će vlada ovom odlukom vlasnike malih poduzeća opteretiti novim troškovima, otežati popunjavanje radnih mjesta i dovesti do gubitka profita i poslovnih gubitaka.

“Današnja odluka je olakšanje za američke male tvrtke, koje još uvijek pokušavaju vratiti svoje poslovanje na pravi put od početka pandemije”, rekla je Karen Harned, izvršna direktorica pravnog odjela grupe. (BBC)

Previous articleNenad Periš o djevojci koju je Matej zvao kobne noći: ‘Sreo sam je u Beogradu, evo što mi je rekla‘
Next articleDemografska kataklizma: Gorski kotar izgubio 16% stanovnika u zadnjih deset godina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here