Home Mozaik Vrtača progutala čovjekovu spavaću sobu; o njemu se izgubio svaki trag

Vrtača progutala čovjekovu spavaću sobu; o njemu se izgubio svaki trag

304
0

Zadnjih nekoliko dana na Redditu se ponovno pojavila uznemirujuća priča o čovjeku kojeg je 1. ožujka 2013. progutala vrtača na Floridi.

Jeff Bush (37) spavao je kada se ispod njegove kuće u Seffneru na Floridi otvorila vrtača. Rupa – oko 6 metara (20 stopa) široka i duboka, prema Guardianu – otvorila se ispod njegove spavaće sobe, što su čuli njegov brat Jeremy i Jeremyjeva partnerica Hannah iz druge sobe.

“Čuli smo Jeffa kako vrišti”, rekla je Hannah za ABC Action News u to vrijeme. “Otrčali smo niz hodnik, upalila sam svjetlo i otvorili vrata, a sve što smo vidjeli bila je velika stara rupa, a Jeffa više nije bilo.”

Jeremy je skočio u rupu kako bi pokušao spasiti svog brata, ali ga je zamjenik šerifa okruga Hillsborough morao izvući na sigurno jer se tlo oko njega nastavilo urušavati.

“Pod je i dalje popuštao i zemlja se i dalje spuštala, ali nisam mario. Želio sam spasiti svog brata”, rekao je Jeremy za The Guardian. “Ali jednostavno nisam mogao ništa učiniti.”

“Mogao bih se zakleti da sam ga čuo kako viče moje ime da mu pomognem.”

Spasioci nisu uspjeli locirati Bushevo tijelo, koja je zajedno s njim progutala namještaj i spavaću sobu. Sljedećeg su dana inženjeri utvrdili da su kuća i tlo preopasni za daljnje pokušaje spašavanja, pa je umjesto toga srušena, a sama rupa ispunjena šljunkom. Nekoliko godina kasnije vrtača se ponovno otvorila na istom mjestu, sada ograđenom od javnosti.

Florida, bogata vapnencem, posebno je osjetljiva na vrtače.

“Vrtače su najčešće u onome što geolozi nazivaju ‘krški teren'”, objašnjava US Geological Survey. “To su regije u kojima se vrste stijena ispod površine zemlje mogu prirodno otopiti podzemnom vodom koja kroz njih cirkulira. Topljive stijene uključuju naslage soli i kupole, gips, vapnenac i druge karbonatne stijene.”

Dok se stijena ispod otapa, ispod površine ostaju podzemne špilje. Kada se oslabljena površina uruši u kavernu, stvara se vrtača. Razlikuju se u veličini, od vrlo malih do ogromnih viđenih u Xiaozhai Tiankengu, poznatih kao Xiaozhai Heavenly Pit. Ponikva, za koju se smatra da je najveća na svijetu, široka je oko 537 metara i duboka 662 metra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here