Home Vijesti Vučić: Nećemo Kosovo u UN-u, što ćete onda? Bombardirati nas?

Vučić: Nećemo Kosovo u UN-u, što ćete onda? Bombardirati nas?

97
0

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da su mediji pogrešno prenijeli da je EU parlament usvojio rezoluciju zbog koje se Srbija mora uskladiti s vanjskom politikom Unije po pitanju rata u Ukrajini ili će joj biti uskraćeni pristupni fondovi.

Podsjećamo, EU parlament je jučer usvojio rezoluciju da pristupni pregovori sa Srbijom trebaju napredovati samo ako Beograd podrži sankcije Rusiji i napravi značajan napredak u reformama. Uz to, europski parlamentarci su podržali i odluku da Srbija može koristiti fondove EU pod istim uvjetima.

Vučić je rekao da europski dužnosnici nisu donijeli rezoluciju, nego preporuke. Kako piše N1 Srbija, Vučić je osudio medije koji su prenijeli da se među tim preporukama nalazi i ona prema kojoj se od Srbije i Kosova zahtijeva međusobno priznanje.

“Ako je zahtjev 79 posto dužnosnika EU parlamenta taj da priznamo neovisnost Kosova, i da je to najvažnija preporuka, to samo potvrđuje moje riječi da ako uvedemo sankcije Rusiji, sutra bi nas potapšali po ramenu, a već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o potrebi priznavanja Kosova”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je izjavio da je sinoć 20 minuta prije ponoći razgovarao s Bruxellesom te da je reagirao na svako slovo.

“Nisam se posebno uznemirio zbog njihovih preporuka, besposlen pop i jariće krsti, kako se kaže u narodu. Hvala im za tu veliku brigu, ali nismo zainteresirani za međusobno priznanje s Prištinom”, rekao je Vučić i ponovno naglasio da nije riječ o rezoluciji.

“Važnija je suština teksta, nisu samo u pitanju sankcije Rusiji. Preskočili su pročitati cijeloj naciji da moramo priznati nezavisno Kosovo pa ja pitam sve te ljude koji govore o dobronamjernosti EU parlamenta – zašto ste to sakrili? Zašto ne obavijestimo narod što sve traže od nas?

A to što traže mnogo je teže nego da uvodimo sankcije – to što od nas traže je međusobno priznanje. A zašto da to krijemo od ljudi? To krije dio političke i medijske javnosti jer bi ljudima bilo jasno što ti dužnosnici stvarno žele u Srbiji i onda bi bolje razumjeli poziciju Srbije. Nastavit ćemo slušati što nam govore, a odluke ćemo donositi uz poštovanje našeg naroda”, rekao je Vučić, prenosi N1 Srbija.

Vučić je o kosovskim Srbima rekao da se neće vraćati u institucije dok ne bude osnovana Zajednica srpskih općina.

To je njihov prvi uvjet, a drugi je da ne bude kažnjavanja oko promjene registarskih oznaka. Vučić tvrdi da obnova KM tablica ide normalno te da one na Kosovu “ostaju i opstaju” i da nigdje ne postoji nikakva obaveza po tom pitanju.

“Mi kažemo da nećemo Kosovo u UN-u i što onda – da nas bombardirate, da nam prijetite sankcijama? rekao je Vučić pressici u Beogradu, nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Vučić je ocijenio da je ona kod Srba na Kosovu “uzavrela”. “Ljudi su siti terora prištinskih vlasti. Ovo nije za političke svađe, to je nešto što i mene brine. Srbi su siti ucjenjivanja, šikaniranja i ne žele biti nacionalna manjina”, rekao je Vučić, piše N1 Srbija.

Previous articleMilanović: Amerika preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije
Next articlePeti dan na SP-u: Vlašić preskočio trening

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here