Home Vijesti Vučić o masakru u beogradskoj školi: ‘Dobio je ćušku na satu glume’...

Vučić o masakru u beogradskoj školi: ‘Dobio je ćušku na satu glume’ (VIDEO)

102
0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u 18 sati obraća se javnosti nakon stravičnog masakra u osnovnoj školi u Beogradu u kojoj je ubijeno osam učenika i portir.

Vučić se javnosti obratio u zgradi Generalnog tajništva predsjednika Srbije.

Vučić je na početku rekao da se ovo nije dogodilo u povijesti Srbije. Izrazio je sućut obitelji poginule djece i radnika škole.

“Srbija je ujedinjena u tuzi, nikad veća. Ali i u tuzi moramo sagledavati uzroke, odgovornost i rješenja da nam se ovako nešto, ma koliko bilo nepredvidivo, da se broj takvih užasnih incidenata smanjuje”, rekao je.

“Nisam žurio s izjavama, sagledavamo gdje je sve sistem pogriješio, gdje je odgovornost svakoga od nas. Roditeljima djecu vratiti ne možemo. Dječak, od ovog trenutka se nalazi na posebnom mjestu, bit će smješten u posebnom djelu klinike za psihijatriju. Otac je uhićen kao vlasnik oružja koje je očigledno nepropisno držao, privedena je i majka”, rekao je.

“Zbog mnogo laži na društvenim mrežama kao predsjednik Srbije dužan sam govoriti o pravim uzrocima, pravoj odgovornosti. Ovo je jedna od tri najbolje škole. Policijski službenici obavili su posao i prije zločina, bili su i prije nastave tamo. Policajka je pitala ima li što sporno, ne rutinski. Osiguranje u školi je bilo dobro. Čovjek iz osiguranja škole je čak razmjenjivao poruke s dječakom, volio ga je. Bio je dobri duh škole. Ja ne mogu govoriti o imenima, moram čekati tužitelje, takav je zakon”, rekao je.

“Doći ću i do naše odgovornosti i onoga što moramo poduzeti. Ovo su dobrostojeći roditelji, u svakom smislu uzorni, creme de la creme društva”, rekao je.

“Otac je bio uzoran liječnik. Dječak je u svojoj izjavi pokazao da je planirao sve. On je to na čudan način objasnio. To ne možete objasniti nikome od onih tko je izgubio djecu. Ne izmišljajte da je prijetio bombama, nije prijetio. On je razmišljao baciti molotovljeve koktele da nitko ne ulazi dok ne završi strašan masakr. Međutim, uplašio se kod prvog molotovljevog koktela pa je odustao. Ne izmišljajte da ima smjena za bogate i siromašne. On je molio premještaj u drugi razred gdje je imao trojicu prijatelja, u prošlom razredu su ga svi izbjegavali. Rekao je da ga nisu roditelji tukli, da su samo tražili od njega stalno bolje rezultate. I da se slabije rezultate pružao otkad je zaljubljen. Ni u tom razredu ga nisu prihvatili jer je drugačiji i onda se odlučio na monstruozan čin, to je pripremao”, govori Vučić.

“Bio je tri puta u streljani, gađao je kružnu metu, koristio je 9 mm, zbrojevku. Kako je rekao, svidjelo mu se, i bio je dobar strijelac”, govori Vučić.

“Što se tiče nasilja, jednom je dobio ćušku na školi glume”, dodaje.

“Ovo je suprotno od svih klišeja. Nije se borio za roditelje, nije da nije imao što jesti, imaju u izobilju. Jedna od mojih mjera je… Ne možemo imati policajce u svim školama u Srbiji, ali želim da imamo što više policajaca u školama”, govori Vučić.

“Ovo nije pitanje vlasti i opozicije, iako vidim što već rade cijeli dan. Ovo je pitanje hoćemo li biti dovoljno ujedinjeni da sebe promjenimo i da priznamo svoje greške. Da vratimo djecu sportu, da ih odmaknemo od mobitela. Ta djeca ne gledaju televiziju, nitko od njih. Ja imam dječaka od 6 godina, ne gledaju televiziju, na internetu su cijeli dan. Nemojte se praviti naivni, nemojte da svi žmirimo i da gledamo kako da za sebe iskoristimo čak i tragediju”, govori.

“57 čahura je pronađeno. Otac mu je počasni član jedne streljane, obično gađa u toj streljani na stadionu. Veoma ugledni roditelji”, kaže.

“Slučajno se dogodilo da su institucije u ovom slučaju napravile sve”, dodao je i rekao da su institucije postupale u slučaju udarca koji je dobio u školi glume.

Dana 7. 6. 2021. godine dostavljen je formular o sumnji na zlostavljanje i zanemarivanje djece, u kojem se navodi da je u jednoj školi glume zadobio ozljede”, rekao je Vučić i dodao da je tada dvije institucije radile kompletnu analizu te da je ustanovljeno da je K. K. normalan, da voli učiti, da je stabilan, da ga zanima astrofizika, biologija, da želi postati astrofizičar…

Dodali su da maloljetni K.K. nije gubio svijest niti povraćao i da je u vezi sa tim obavještena policija i da je napravljena kompletna analiza. On je u razgovoru sa stručnom službom pokazao samostalnost u iznošenju svog mišljenja dovoljno zrelu za svoje godine”, rekao je Vučić citirajući izvještaj analize.

Prepričava izvještaj u kojem piše da je napadač imao aspiracije i da je htio biti astrofizičar.

“Roditelji su možda previše brinuli. Vidim dva problema, jedan je odnos u porodici i što dijete ispod 14 godina radi u streljani i kako je moguće da mu netko dozvoli da puca, drugi je što vi po shemi maloljetnog dječaka vidite da je on igrao neku vrste igrice. U tim igricama oni imaju više života. Vi vidite da kod njega nema kajanja. Vidite da on ne razumije što je učinio. Vidi da je nekima na društvenim mrežama nažalost sada postao heroj”, govori.

“Djecu vratiti ne možemo. Možemo pokušati, a nikada nećemo znati jesmo li u tome uspjeli, bar neku novu nacionalnu tragediju spriječiti. Danas u našoj zemlji imamo ukupno 766.000 cijevi (vatrenog oružja). Doći ću kasnije do mjera koje predlažem kao predsjednik republike. Predlažem uvođenje moratorija za držanje i nošenje oružja u sljedeće dvije godine. Pod dva, izdati reviziju svih izdanih dozvola za nošenje oružja. Tri izvršiti kontrolu kako osobe koje imaju dozvolu drže oružje, kontrolirati jesu li ispunjeni uvjeti za držanje oružja. Četiri, provesti kontrolu svih streljana.

Pet, kaznena odgovornost za one koji daju pristup oružju maloljetnicima. Šest, ovo je moj prijedlog, Dejane vi razmislite u vladi i razgovarajte s pravnicima, zato jer se djeca brže razvijaju, i zbog prehrane, da se razmotri smanjenje dobi s kojom se može kazneno odgovarati. Iz razgovora s dječakom, postoji mogućnost da je mali dječak znao da ne može biti kazneno odgovarati. Sedam, sankcije za medije koji prikazuje brutalno nasilje. Osam, uvođenje 6-mjesečnih testova za narkotike u srednjim školama. Roditelji će biti zahvalni. Devet, organizirati posebne službe i mobilne timove za vršnjačko nasilje u okviru cenatra za socijalnu skrb. Deset, razmatranje zabrane pristupa sajtovima kao darknet koji sadrže savjete kako da se izvrši ubojstvo, nabavi droga ili vatreno oružje. To je moj prijedlog mjera za vas, vladu Republike Srbije, imate pravo prihvatiti ili odbiti. I da smo sve to napravili, teško da bi ovo danas spriječili. Ovo je toliko drugačiji i poseban slučaj”, rekao je Vučić.

“Htio sam vam se obratiti o pitanju Kosova i Metohije jer je to velika opasnost koja se nadvila. Kratko ću, tri minute”, prebacuje se Vučić na Kosovo. “Sve je bio trik, da se Srbija navuče da prizna Kosovo”, govori.

“Cijela igra je pokušaj da se slomi Srbija”, nastavlja Vučić koji već gotovo 10 minuta govori o Kosovu.

Previous articleUmro je Nikica Valentić
Next articleShakirin brat nasrnuo na Piquéa, situacija izmakla kontroli, morala intervenirati i policija?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here