Home Vijesti Vučić pokušao zataškati sastanak sa zamjenikom Lavrova, razotkrili ga Rusi

Vučić pokušao zataškati sastanak sa zamjenikom Lavrova, razotkrili ga Rusi

216
0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se nedavno s Aleksandrom Gruškom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Iako Vučić o svojim sastancima redovno obavještava javnost i preko službene stranice predsjednika Srbije i putem društvenih mreža, o susretu s Gruškom građani Srbije saznali su putem priopćenja ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Nije bilo službenog priopćenja Predsjedništva Srbije o dolasku Aleksandra Gruška u posjet Beogradu. Da je u srpsku prijestolnicu došao utjecajni ruski političar, javnost je saznala iz Moskve, piše Nova.rs.

Naime, tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova je 15. listopada u priopćenju navelo da je Vučić primio Gruška 13. i 14. listopada te da je zamjenik Sergeja Lavrova razgovarao i sa srpskim šefom diplomacije Nikolom Selakovićem i ministrom policije Aleksandrom Vulinom.

“Fokus je zajednički rad na osiguravanju stabilnosti na Balkanu i prevladavanje posljedica sukoba od strane Zapada. Strane su potvrdile obostranu želju za poboljšanjem suradnje u širokom spektru oblasti, nastavak intenzivnog političkog dijaloga, komunikaciju po liniji ministarstava vanjskih poslova”, pisalo je u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prethodno je Sputnik objavio da je Gruško prisustvovao koncertu u Ruskom domu, pod nazivom “Srpsko srce – ranjenoj Slavenosrbiji”, koji je održan “kao gesta volje srpskog naroda da pomogne stradalima u Donbasu”.

Na službenoj stranici predsjednika Srbije o susretu s Aleksandrom Gruškom nije objavljeno ni slovo.

Iako je samo godinu ranije o njegovom posjetu stiglo i priopćenje iz Predsjedništva, a objavljene su i fotografije tog sastanka na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”, ovog put to se nije dogodilo. Priopćenja nije bilo ni iz kabineta Nikole Selakovića, iako se tijekom 2021. njegovo ministarstvo službeno oglasilo o posjetu Gruška. Također, njih dvojica su tada održala i zajedničku konferenciju za novinare.

Diplomat Srećko Đukić navodi za “Novu” da bi posjet Gruška Srbiji bio na neki način blokiran od strane EU da je bio najavljen.

“Zato je realiziran praktično tajno. Pokušano je da se prikaže da je Gruško došao zbog priredbe ili koncerta u Ruskom domu. Međutim, ne treba imati dilemu da je glavni razlog posjete bio susret s Vučićem”, smatra Đukić.

On navodi da je ta svojevrsna tajna posjeta zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Srbiji nešto neuobičajeno.

“To Srbiji svakako ne može biti od koristi. Naići će na bezbroj pitanja i reakcija, a sigurno je da će to još više doprijeti neusuglašenosti srpske vanjske politike s vanjskom politikom Bruxellesa”, zaključuje Đukić.

Previous articleHajduk objavio motivacijski video uoči Dinama: ‘Petak. Svi.’
Next articleDvoje mladih prepustilo se nježnostima uz popularnu jadransku plažu, zaigrali se, pa ih spašavali vatrogasci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here