Home Vijesti Vučić zbog gejeva ušao u sukob s Pravoslavnom crkvom (VDEO)

Vučić zbog gejeva ušao u sukob s Pravoslavnom crkvom (VDEO)

330
0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ljeto provodi ulazeći iz drame u dramu. Vučić je poznat po tome da ne voli ići na ljetovanje pa je svojeručno spriječio sezonu kiselih krastavaca ovog ljeta, stvarajući svako malo jednokratne skandale koji mu prvenstveno koriste za unutarnjopolitičke svrhe.

Svađao se s Hrvatskom zbog Jasenovca i Oluje, glumio početak oružane krize na sjeveru Kosova itd.

Sve to se događa u dva šira konteksta: prvi je odnos Srbije prema Rusiji i ratu u Ukrajini, zbog čega je Vučić pod velikim pritiskom SAD-a i Europske unije, a drugi je sastavljanje nove vlade Srbije, kao i nove vladajuće koalicije koju će predvoditi Srpska napredna stranka (SNS). To su Vučićevi trenutni prioriteti.

Stoga je s jedne strane iznenađujuće, a s druge očekivano to koliko je vremena predsjednik Srbije posvetio temi održavanja europske Povorke ponosa, EuroPridea, u Beogradu u rujnu ove godine.

Vučić nije imao namjeru sam načeti ovu temu, ali je vrlo vješto iskoristio priliku koju mu je ponudio skandalozni istup pravoslavnog vladike Nikanora, koji nije samo prokleo EuroPride nego je i napao premijerku Srbije Anu Brnabić, inače lezbijku i blisku Vučićevu suradnicu.

U videu koji je postao viralan na društvenim mrežama, a onda su ga citirali i svi mediji u Srbiji, čuje se kako vladika Nikanor anatemizira sve sudionike EuroPridea.

“Izreći ću kletvu nad tima, ali ne nad njihovim porodicama i njihovoj deci. Zapravo, oni i nemaju dece, jel tako? Oni ne priznaju svoju decu, oni nisu ni roditelji, šta su oni?” rekao je Nikanor.

“Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je oskrnavila našu zemlju, kojoj ako ime izgovorim ne mogu božje ime izgovarati? Onu koja je dozvolila da njen rođeni brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti?” rekao je vladika Nikanor.

Dodao je da premijerka Ana Brnabić “niti je naše vere, niti je našeg porekla” i da su “njezini roditelji i dedovi bili naši neprijatelji, koljači srpskog naroda”, aludirajući na hrvatsko porijeklo oca Ane Brnabić.

“Kunem i prokleću sve one koji organizuju i u tome učestvuju i budu učestvovali u takvom nečemu. Da imam oružje, i to bih upotrebio, da ga imam, ali ga nemam”, vatreno je poručio Nikanor.

Dio javnosti u Srbiji je bio šokiran ovim homofobnim i šovinističkim ispadom, a osudila ga je i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

“Najoštrije je osudila pozivanje na fizičko nasilje, diskriminaciju i mržnju u govoru episkopa banatskog Nikanora”, poručila je.

Nikanor je inače u Oluji izbjegao iz Benkovca te je sada vladika u Banatu. Viši sud u Pančevu je 2016. godine donio prvu presudu za mobing u SPC-u, a osuđen je bio baš on. Policija ga je uhvatila i kako pijan tetura, a bavio se, pišu srpski mediji, čak i kamatarenjem.

Dotični sigurno nema veliki ugled u javnosti, ali je zbog svoje pozicije u hijerarhiji SPC-a dobio puno pažnje, naročito na društvenim mrežama. Mnogi sada brane Nikanora od kritika.

Brnabić je izjavila da su je pogodili dijelovi govora vladike banatskog Nikanora.

“Da li me je pogodilo nešto od toga, pa jeste, naravno. Kada god vam neko pomene dete, to je ja mislim za svaku osobu kao užaren štap u oko. Da li me je pogodilo da neko za moje babe i dede kaže da su koljači srpskog naroda – naravno, užasno me pogodilo, ljudski”, rekla je Brnabić za TV Pink. Ona je kazala da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedan od osnovnih stupova srpskog društva i naroda te naglasila da “nikada nijednu reč protiv SPC” neće reći.

Zato je Aleksandar Vučić izašao pucajući. “Episkop Nikanor je izvređao sebe i našu crkvu, unizio našu crkvu, mnogo više nego što je to ikada uradila Ana Brnabić ili bilo ko drugi”, komentirao je odlučno Vučić.

On je u intervju za TV Prvu naglasio da nikada nije sudjelovao u Paradi ponosa i sličnim manifestacijama, ali da ljudi imaju pravo na to, a da će se vidjeti hoće li ove godine biti održana i da to ovisi samo o sigurnosti.

“Šta to vas briga da li će neko da šeta jedan dan? Kad vidim taj agresivni ton kod nekoga uvek se pitam šta se latentno krije iza toga”, rekao je Vučić.

To nije prvi put Vučiću da odbrusi SPC-u. Inače se ne svađa s patrijarhom i ide niz dlaku crkvi sve dok to ne ugrožava njegovu političku poziciju. No kada se SPC i Vučić nađu na različitim stranama, što je doduše rijetkost, Vučić će jasno zauzeti stav da je u državi najmoćniji predsjednik.

Nikanor je tako Vučiću nenadano nabacio volej pa je predsjednik Srbije EuroPride učinio temom broj jedan. Ne zato što mu je stalo do LGBT prava – vlada Ane Brnabić već godinama radi na Zakonu o životnom partnerstvu, koji ne dolazi – nego zato da se opet pozicionira kao onaj koji o svemu odlučuje.

Nema sumnje da je Vučić, pozivajući se na ustavna prava, ipak stao na stranu EuroPridea, prenosi Index.hr.

Previous articlePojavila se fotka Kolinde Grabar Kitarović u kratkim hlačicama, svi komentiraju njezine noge (FOTO)
Next articleMorski pas napao dječaka (10) dok je ronio, liječnici mu morali amputirati nogu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here