Home Vijesti Vukelić se ispričao nakon oštrih reakcija na izjavu da žene puno pričaju

Vukelić se ispričao nakon oštrih reakcija na izjavu da žene puno pričaju

269
0

Nakon što je u sinoćnoj emisiji Otvoreno Lucijan Vukelić, ravnatelj HZZO-a rekao da žene puno pričaju, a muškarci su puno operativniji – danas se ispričava. Tijekom same emisije i voditelj Mislav Togonal ga je opomenuo kako je riječ o seksizmu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U sinoćnjoj emisiji „Otvoreno“ na Hrvatskoj televiziji s temom dugovanja veledrogerijama i rasta duga za lijekove, sudjelovao sam zajedno s predsjednicom HUP-ove Koordinacije veledrogerija Dianom Percač, političkom tajnicom SDP-a Mirelom Ahmetović, predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore Anom Soldo i državnim tajnikom Ministarstva zdravstva Silviom Bašićem.

U žustroj raspravi nespretno sam se izrazio, čime sam povrijedio uvažene kolegice i sve koji su moju izjavu doživjeli neugodnom. Izjava je bila neprimjerena, no nije mi bila namjera nikoga uvrijediti. Veoma poštujem žene, a tijekom karijere upravo su mi žene uvijek bile bliske suradnice u koje imam veliko povjerenje i njihov stručni rad ničim ne bih želio omalovažiti.

Ispričavam se i žalim zbog izrečene izjave u nadi da ćemo zajednički iznaći rješenja za izazove s kojima se sustav zdravstva suočava, stoji u priopćenju.

A u ime Kluba zastupnika SDP-a održana je konferencija za medije na kojoj su tema bile sigurne kuće. Sabina Glasovac odgovorila je i na pitanje o izjavi Vukelića i rekla kako nije nimalo iznenađena, te da je to izjava nad kojom se možete samo zgražati.

– To je tipičan primjer kako se u Hrvatskoj doživljavaju žene i način koji je postao normalan za komunikaciju u javnom prostoru. To je neprimjerena i neprihvatljiva izjava bez obzira od koga dolazila.

Katarina Peović, nezavisna zastupnica kaže da je zabrinjavajuće da se u javnom prostoru daju takve izjave, i da netko smatra da je to činjenično točno. Dodaje kako se nada da ćemo mi uskoro biti društvo koje to neće tolerirati.

Vezano za temu same konferencije, odnosno sigurne kuće, Glasovac je podsjetila na izjavu premijera Andreja Plenkovića kako je u njegom prvom madatu u travnju 2018. ratificirana Konvencija Vijeća europe o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji.

– Oko toga su postojali politički i ideološki prijepori, ali se pokazalo da smo bili potpuno u pravu. Ojačali smo i pooštrili zakonski okvir, ubrzali procedure i potpisali protokole sa svim relevantnim stranama, a povrh toga u dijalogu s predstavnicima civilnog društva izmijenili i Kazneni zakon, Zakon o kaznenom postupku te Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, citirala je Glasovac Plenkovića.

Međutim, dodaje Glasovac, zaboravio je napomenuti da danas u Hrvatskoj i dalje nemamo skloništa u svakoj regiji i činjenica je da u ovom trenutku od 6 privremenih skloništa otvoreno je samo jedno.

– Nije se osiguralo ni otvaranje savjetovališta za žene. No, činjenica je da sudovi i dalje izriču najniže kazne. Zaboravio je također napomenuti da su projekte kroz koje su se trebala otvarati skloništa zapravo propali. Ono što je istina je da je osnovana SOS linija gdje se žene mogu obratiti, ali je nažalost praksa u Hrvatskoj da upravo u trenutku kada su zbog COVID-19 krize žene bile zatvorenije – da je pojačano nasilje. Hrvatska je jedna od rijetkih da nije osigurala paket mjera za podršku tim ženama, rekla je.

Nasilna ponašanja nisu izdvojena, naglasila je Martina Vlašić Iljkić i dodala da treba govoriti o različitim skupinama koje doživljavaju nasilje, kao što su i stariji i djeca.

– Svako naše progovaranje o nasilju senzibilizira javnost, a može potaknuti žrtvu da prijavi nasilje što je prvi i jabteži koark, a na državi je da pruži zaštitu.

Sanja Udović osvrnula se na nedostatak financiranja. Država bi smatra trebala preuzeti odgovornost za financiranje skloništa i trebalo bi, kaže, biti pokriveno zakonskom regulativom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here