Home Najnovije Vušković u teškoj situaciji: Stručnjak odbio zahtjev suda i igračeve obrane

Vušković u teškoj situaciji: Stručnjak odbio zahtjev suda i igračeve obrane

69
0

Mario Vušković (21), branič HSV-a i U-21 reprezentacije Hrvatske te stariji brat Hajdukovog hit stopera Luke, u središtu je doping skandala. U rujnu prošle godine pao je na doping-testu jer su mu u uzorku urina pronađeni tragovi zabranjenog eritropoetina, poznatog kao EPO. To je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica, što omogućuje krvi da apsorbira više kisika.

Dakle, omogućuje korisniku sportašu da nedozvoljeno poboljašava fizičke performanse. Vušković je nezamjenjiv u Hamburgu, ali od studenog ne igra jer je suspendiran zbog korištenja dopinga. Jedna od otežavajućih okolnosti po njega je što mu je i B uzorak, dakle ponovljeni test, bio pozitivan. Zato Vuškoviću prijeti drastična kazna.

Na Njemačkom nogometnom savezu vodi se postupak protiv Vuškovića, a savez je odgodio treće ročište na “suđenju” za 17. ožujka. Razlog za odgodu je što je Vuškovićev odvjetnik predao vještačenje četiri stručnjaka koji naravno osporavaju rezultate testiranja, nepovoljne po Vuškovića. Nazivaju ih “lažno pozitivnima”.

Predsjednik suda Stephan Oberholz zato je kontaktirao kanadskog stručnjaka za EPO, doktora Jeana Francoisa Naudu, da napravi još jedno izvješće, ali i da od Vuškovića uzme C uzorak. Međutim, Nauda ne želi uzimati još jedan uzorak jer tvrdi da je laboratorij koji je uzeo prva dva uzorka prema kojima je Vušković pozitivan na EPO, sve radio prema protokolima Svjetske antidopinške agencije, WADA-e.

Osim što je potvrdio nalaze kolega, prema kojima je Vušković oba puta bio pozitivan na doping, Kanađanin je istaknuo da C uzorak nije predviđen statutom WADA-e. Zato je ta organizacija odbila i usporedbu DNK koju je Vušković nudio na početku postupka.

HSV-ov trener Tim Walter izjavio je kako se nada da će se Vušković brzo vratiti u momčad. Međutim, Kicker piše: “Gotovo je sigurno da će trener još dugo morati bez stopera. Presuda neće biti donesena na ročištu idućeg tjedna, a sve i ako ona tada bude i to oslobađajuća po Vuškovića ili da on dobije blažu kaznu, WADA će se žaliti. To će produljiti postupak tijekom kojeg Vušković ne smije igrati.”

Mladi branič već četiri mjeseca ne igra za slavni njemački klub koji se bori za povratak u Prvu Bundesligu, a prije suspenzije bio je ključni čovjek Hamburga, koji ga je doveo u ljeto 2021. iz Hajduka na posudbu, a ubrzo i otkupio za ukupno 4.2 milijuna eura.”

Previous articleVeliki preokret oko Modrića, poznati novinar objavio Realovu odluku
Next articleVIDEO: Zvijezda Cityja mahala spolovilom i pipala djevojke u noćnom klubu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here