Home Vijesti Wagner iznajmio civilne vozače kamiona da prevoze leševe vojnika, zakapaju ih u...

Wagner iznajmio civilne vozače kamiona da prevoze leševe vojnika, zakapaju ih u grobove bez ploča

107
0

Privatna plaćenička skupina Wagner unajmljuje vozače kamiona kako bi potajno prevezli trupla svojih vojnika u Rusiju. Po jednoj vožnji vozači dobivaju 60.000 rubalja, odnosno oko 820 eura.

Ruski online portal “Oprez, vijesti” (projekt u vlasništvu Ksenije Sobčak, političke aktivistice i kćeri prvog demokratski izabranog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka) piše kako se tijela poginulih boraca Wagner grupe prevoze s prve linije u ruske gradove uz pomoć civila, konkretno vozača kamiona.

Za prijevoz “tereta 200”, teškog šest tona i zapremine 82 kubika, upakiranog u “punom metalnom kovčegu”, kupac je spreman platiti 60 tisuća rubalja “u gotovini i bez cjenjkanja”, saznaje Oprez, vijesti. Jedan od zahtjeva je da kamion bude opremljen hladnjačom.

Ponude objavljuje tvrtka Disavtotrans iz Rostova na Donu, no ruski medij saznao je kako je ta tvrtka samo posrednik te da prima narudžbe od treće strane.

“Teret se šalje bez pratnje, ali na postajama ne bi trebalo biti problema – svi potrebni dokumenti dobiju se u mrtvačnici. To je, vrlo vjerojatno, neka vrsta obrambenog naloga za plaćenike skupine Wagner”, rekli su predstavnici tvrtke Disavtotrans, dodajući da svakog dana objave novu ponudu za prijevoz “tereta 200”.

“Teret 200” u sovjetskoj se i ruskoj vojsci odnosi na tijela u pocinčanim kovčezima, ali u vojnom kontekstu može se koristiti za mrtva tijela koja se prevoze s bojnog polja.

Početkom siječnja ruske novine Fokus pisale su kako se u Rusiji pojavilo novo groblje za plaćenike privatne vojne kompanije Wagner. U blizini Gorjači Ključ (grad u Krasnodarskom kraju) i gradu Bakunska sada postoje 93 groba, većinom bez ploča s imenima. Na svakom grobu nalazi se zvijezda petokraka. U kolovozu 2022. na tom mjestu nije bilo takvog groblja. “Ovdje pokapamo vojnike koji su u oporuci naveli da žele biti pokopani ovdje. Ili siročad i one čija tijela iz nekog razloga ne žele odnijeti rođaci”, rekao je osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin, koji je prošetao grobljem i na jedan od grobova položio cvijeće.

Previous articleJoš sutra možete plaćati kunama ali najveća promjena nas čeka na bankomatima!
Next articleKako koristiti kasino programe za lojalnost?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here