Home Vijesti WHO: Gotova je pandemija. Capak: Nije

WHO: Gotova je pandemija. Capak: Nije

103
0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je kraj pandemije koronavirusa.

WHO je proglasio kraj izvanrednog stanja zbog covida-19 ustvrdivši da bolest koja je uzrokovala pandemiju postaje rutinska.

Covid-19 će ostati prisutan, ali više ne uzrokuje valove hospitalizacija i bolesti kao nekad jer su ljudi diljem svijeta izgradili imunitet na virus, rekao je WHO.

Nakon objave WHO-a presicu je sazvao šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji kaže – pandemija nije gotova. 

“Nije kraj pandemije iz razloga što je virus među nama i zato što ga ima u čitavom svijetu, ali se smatra da više nema potreba za prekograničnim mjerama i da države mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće”, rekao je.

“Dolazi vrijeme da proglasimo kraj pandemije i da se prema ovoj bolesti i virusu ponašamo kao prema svim drugim virusima koji su trajno među nama”, dodao je.

Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj, pojasnio je, ima svoju proceduru propisanu zakonom.

“HZJZ ide prema tome da ministru zdravstva predloži, a on će onda na temelju tog prijedloga vladi predložiti proglašenje kraja epidemije. Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva”, rekao je Capak.

Previous articleMessi se oglasio nakon suspenzije: Ispričavam se. Mislio sam da imamo slobodan dan
Next articleTisuće Srba skupljaju potpise za peticiju koja traži ukidanje televizija koje prikazuju reality programe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here