Home Kolumne Komentar: Za istinu bez kompromisa

Komentar: Za istinu bez kompromisa

1919
0

novilistpanoramaKada će biti isplaćena plaća? Pitaju se to zaposlenici Kliničkog bolničkog centra Rijeka koji su i prošlu plaću dobili sa zakašnjenjem. A siječanj je, poznato je, najduži mjesec u godini.
Problem je nastao zbog prelaska na centralni obračun plaća koji je uvelo Ministarstvo financija, a koji ne “prepoznaje” dežurstva, pripravnosti, rad u turnusima i smjenama. Kao što je poznato, bolničkim liječnicima je Ustavni sud odobrio nastavak štrajka zato jer nisu ratni uvjeti, a predsjednica Sindikata zdravstva Radmila Belobrajić Čahut kaže: “ovo je čisti mobbing od strane ministra financija Slavka Linića.” Vruća riječka tema o sudbini više od 3 tisuće djelatnika KBC-a plasirana je pri samom dnu 16. i 17. stranice Novog lista.
Nakon početne, blago rečeno suzdržanosti, lokalni dnevnik je objavio prvi veći tekst o aferi “Pomoćnik” u koju je upleten Branko Šegon. “Stop političarima – nema više kredita u HBOR-u”, vrišti naslov s 8. stranice NL-a uz obećanje Slavka Linića da će smijeniti svog pomoćnika ‘ako povjerenstvo odluči da je Šegon bio u sukobu interesa’. Dakle, čitatelji su opširnije obaviješteni tek naknadno i to tek o dogovoru Milanović-Linić o vatrogasnom djelovanju ne bi li se pokušao spasiti “ugled” Vlade, a posebno ministra financija.
Klin se klinom izbija, kaže stara narodna poslovica. Tako je NL već pronašao novu aferu kojom pokušava skrenuti pažnju s afere Linić-Šegon. A to, dakako, zavređuje naslovnu stranicu plus dva komentara u istom danu na istu temu. “Suđenje za Grubore: Brkić javljao specijalcima da ih traže zbog ratnog zločina”, tekst je naslovne kompozicije. Poluinformacija. Tendenciozna na kojoj su “utemeljeni” i komentari. Činjenica jest da je aktualni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, tada u svojstvu zamjenika ravnatelja Policije javljao i nagovarao osumnjičene da se sami jave Policiji i daju iskaz. O tome se u ponedjeljak očekuje Brkićevo svjedočenje na sudu, no, izgleda da je nekome važno pripremiti teren za ocrnjivanje unaprijed.
Samo ovi primjeri Novog lista petkom, kada je najveća tiraža, govore o tome koliko snažna može biti medijska manipulacija. I koliko je u našem gradu potrebno istinito i objektivno novinarstvo. Što se Novog lista tiče, bilo bi potrebno vratiti se sloganu iz devedesetih godina prošlog stoljeća kada se najstariji dnevni list u Hrvatskoj reklamirao s “Istina bez kompromisa”! (Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here