Home Mozaik Za parove u svijetu estrade razlika u visini i dalje predstavlja problem

Za parove u svijetu estrade razlika u visini i dalje predstavlja problem

175
0

Visinska razlika između muškaraca i žena i dalje je problem na filmu i na televiziji. Uvriježeni stereotipi traže da voditeljice i glumice budu niže od svojih partnera. To je imalo negativne implikacije na nekoliko karijera, ali srećom postoje iznimke.

Za parove u svijetu estrade razlika u visini i dalje predstavlja problem, pogotovo ako je žena ta koja ima višak centimetara. U sektoru u kojem određeni stereotipi teško izmiru, glumci, glumice, voditelji i modeli često se služe trikovima korisnim za kamufliranje “jaza”. Naizgled bezopasna rješenja u stvarnosti često kažnjavaju ženski spol.

Kad biti više od partnera postaje mana

„Osim u izvanrednim slučajevima, oni koji su odgovorni za glumačke izbore za igrane filmove i televizijske serije i dalje pridaju veliku važnost kriteriju odabira koji uzima u obzir precizne muške i ženske standarde visine“, objasnila je za ICON američka novinarka Jasmine Washington. „Ta metoda ne ide u prilog visokim ženskim osobama kao što su to Uma Thurman, Geena Davis i Sigourney Weaver, koje su u prošlosti bile isključene iz nekih filmskih projekata jer je njihova prisutnost mogla izazvati nelagodu, omalovažavanje ili čak poniženje njihovih muških kolega». To, naravno, nije dogma: u slučaju Toma Cruisea i Nicole Kidman, koji su bili poslovni i životni partneri, njezina visina, izrazito iznad njegove, nije ju spriječila da dobije bilo kakvu ulogu. Dovoljno je bilo nekoliko “trikova” kojima se prikrivaju centimetri razlike. “Uspjeli su ih dobro sakriti i na velikom platnu i na crvenom tepihu”, istaknuo je Washington, “Cruise je koristio povišene cipele, a tijekom snimanja ili velikih društvenih događanja redatelji i fotografi odlučivali su se za krupne planove i ciljane snimke te su  na tiskovnim konferencijama zahtijevali od novinara da ne postavljaju nikakva pitanja o toj temi.”

Svi trikovi Hollywooda

To očito nisu trikovi skovani u novom tisućljeću. Naime, Hollywood je oduvijek od zvijezda zahtijevao poštivanje preciznih estetskih standarda. Primjer je slučaj Humphreyja Bogarta koji je, sa svojih 170 cm bio prosječan, ali nije spadao u rangu koji odabranom od visoke filmske industrije. To je bio problem zbog kojeg je čak počeo nositi neudobne wedge cipele, kao što se dogodilo u Casablanci, gdje mu je puno pomogla i Ingrid Bergman koja mu je, lagano savijajući noge i naginjući glavu, omogućila da je u oči gleda odozgo. Mogućnosti koje je odlučno isključio Woody Allen koji je u Annie Hallu, međutim, tražio da Diane Keaton “nosi niske cipele i ne hoda previše uspravno u scenama koje su dijelili, kako se veza ne bi činila smiješnom”. Trikove su usvajali i na crvenom tepihu, gdje su se parovi poput Benjija Maddena i Cameron Diaz na sve načine trudili visinsku razliku učiniti “nevidljivom”.

Posljedice stereotipa na svakodnevni život

Prema izvjestiteljici Raquel Presumido, normalizacija ovih stereotipa je dodatno potaknula rodnu diskriminaciju čak i u svakodnevnom životu. „Razlika u visini i dalje snažno utječe na percepciju sebe i izbor osobe s kojom ćete se upustiti u ljubavnu vezu“, ponovila je. „Pogledajte samo Tinder i vidjet ćete da većina heteroseksualnih muškaraca u svoje profile uključuje očekivanu visinu i samo kada je ona unutar određenih raspona, smatraju je prihvatljivom.” Suprotno stavu nižih od prosjeka koji se na društvenim mrežama izbjegavaju pokazati, na aplikacijama za spojeve odbijaju spojeve s potencijalnim partnericama višima od sebe i izbjegavaju grupna fotografiranja. Stvari nisu ništa bolje ni za žene koje su «primorane preispitati svoj izbor obuće kako se njihovi dečki i muževi ne bi osjećali loše», dodala je Presumido, «Većina muškaraca još uvijek više voli da su žene niske, inferiorne i ranjive.”

Zendaya i Tom Holland, iznimka od pravila

Srećom, izuzetaka ne manjka. Jedan od tih je onaj kojeg predstavljaju Zendaya i Tom Holland, koji spadaju među zlatne parove novog Hollywooda. Šest centimetara razlike koji ih dijele (ona je visoka metar i 79 centimetara, on metar i 73) nikad ih nisu doveli u krizu, ni na setu ni privatno. “Ideja koja zahtijeva da ne budemo više od muškaraca je apsurdna i seksistička”, zagrmila je glumica. “U mom životu to nikada nije bilo bitno: moja majka je puno viša od mog oca i to nije ništa čudno.” Bez obzira na njihova osobna stajališta, dva protagonista filma Spider Man:No Way Home imali su veliku sreću u susretu s filmašima i scenaristima otvorenog uma: «Da su ova pravila još uvijek važeća, nikada ne bih mogao postati Spider-Man jer sve kolegice koje su bile na audiciji za MJ-a bile su više od mene”, zaključio je Holland. “Uostalom, Zendaya i nije tako visoka, ja sam taj koji se ne uklapa u prosjek i, srećom, to nikad nije bio problem ni za mene, ni za nju, ni za redatelja Jona Wattsa ili za bilo koga drugog tko je radio sa mnom.”

Previous articleIzrael: “Pogođeni podzemni ciljevi”. Ubijen zapovjednik zračnih snaga Hamasa
Next articlePrevarantica se na TikToku pretvarala da je liječnica i davala medicinske savjete o Covidu, osuđena je na 2 godine kazne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here