Home Kolumne Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti...

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

2646
0
This image has an empty alt attribute; its file name is ercegpauk.jpg
Piše: Danko Švorinić

Početkom godine splitski gradski vijećnik Hasanbegovićeve stranke Neovisni za Hrvatsku u svom facebook statusu je napisao: ”Delije rečke pokazale ‘moć’, došli u Split na božićnu noć”. Kako ne bi bilo zabune oko njegove političke orijentacije, uz poruku je dodao i ustaško U. Iako se radilo o klasičnom govoru mržnje, državno odvjetništvo se nije udostojilo reagirati niti prijavom. Pauka je odlučila kazniti tek disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza s financijskom kaznom budući da je vijećnik ustaša u slobodno vrijeme i nogometni sudac.

Mjesec dana kasnije, građanski aktivist  Zoran Erceg proglašen je krivim za remećenje javnog reda i mira zbog glasnog uzvikivanja vrijednosnog suda o pokojnom hrvatskom predsjedniku. On je za vrijeme otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, glasno izrazio svoje neslaganje te okarakterizirao Franju Tuđmana kao ratnog zločinca.  U hrvatsku pravosudnu praksu tako se nakon 29 godina vratio zloglasni verbalni delikt zbog kojeg će Erceg odležati 15 dana u zatvoru. Dan nakon što je famozni Daruvarac izašao na slobodu bez mjere opreza prilaska žrtvi koju je pretukao, Erceg je dobio godinu dana zabranu prilaska spomeniku (!) A da bi apsurd bio veći, Erceg je prilikom uzvikivanja sporne tvrdnje fizički napadnut od jednog sudionika skupa. Pogađate, napadač nije ni priveden ni procesuiran.

Zaključci su jasni. Mir u Hrvatskoj remete oni koji izražavaju političke stavove uzvikujući vlasti nepoćudne slogane, a ne oni koji tuku aktiviste ili šire govor mržnje na društvenim mrežama. Hrvatsko pravosuđe je danas dosegnulo novo dno. Definitivno se radi o lakrdiji u koju još malo tko vjeruje. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here