Kolumne

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!
This image has an empty alt attribute; its file name is ercegpauk.jpg
Piše: Danko Švorinić

Početkom godine splitski gradski vijećnik Hasanbegovićeve stranke Neovisni za Hrvatsku u svom facebook statusu je napisao: ”Delije rečke pokazale ‘moć’, došli u Split na božićnu noć”. Kako ne bi bilo zabune oko njegove političke orijentacije, uz poruku je dodao i ustaško U. Iako se radilo o klasičnom govoru mržnje, državno odvjetništvo se nije udostojilo reagirati niti prijavom. Pauka je odlučila kazniti tek disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza s financijskom kaznom budući da je vijećnik ustaša u slobodno vrijeme i nogometni sudac.

Mjesec dana kasnije, građanski aktivist  Zoran Erceg proglašen je krivim za remećenje javnog reda i mira zbog glasnog uzvikivanja vrijednosnog suda o pokojnom hrvatskom predsjedniku. On je za vrijeme otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, glasno izrazio svoje neslaganje te okarakterizirao Franju Tuđmana kao ratnog zločinca.  U hrvatsku pravosudnu praksu tako se nakon 29 godina vratio zloglasni verbalni delikt zbog kojeg će Erceg odležati 15 dana u zatvoru. Dan nakon što je famozni Daruvarac izašao na slobodu bez mjere opreza prilaska žrtvi koju je pretukao, Erceg je dobio godinu dana zabranu prilaska spomeniku (!) A da bi apsurd bio veći, Erceg je prilikom uzvikivanja sporne tvrdnje fizički napadnut od jednog sudionika skupa. Pogađate, napadač nije ni priveden ni procesuiran.

Zaključci su jasni. Mir u Hrvatskoj remete oni koji izražavaju političke stavove uzvikujući vlasti nepoćudne slogane, a ne oni koji tuku aktiviste ili šire govor mržnje na društvenim mrežama. Hrvatsko pravosuđe je danas dosegnulo novo dno. Definitivno se radi o lakrdiji u koju još malo tko vjeruje. 

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Riječki kafe: Od Loleka i Boleka, do Ekonomskog tigra Nove Europe

spJanuary 16, 2019

Denis Kuljiš: U 2.krug predsjedničkih izbora idu Kolinda i Kolakušić!

spJanuary 15, 2019

Denis Kuljiš: Upravljaju li Hrvatskom amateri?

spJanuary 5, 2019

Koliko je djecu uopće briga za vašu seksualnu orijentaciju?

spNovember 26, 2018

Kuljiš: Festival uhljeba i zloslutna grmljavina s Pantovčaka

spNovember 1, 2018

KOMENTAR: Spaljeni ili liječeni

spOctober 19, 2018

Denis Kuljiš: Milijan ustaje iz mrtvih?

spOctober 19, 2018

Copyright © 2017 Rijeka danas.