Kolumne

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!

Za vrijeđanje mrtvog predsjednika 15 dana zatvora, za vrijeđanje živih Riječana niti prijava!
This image has an empty alt attribute; its file name is ercegpauk.jpg
Piše: Danko Švorinić

Početkom godine splitski gradski vijećnik Hasanbegovićeve stranke Neovisni za Hrvatsku u svom facebook statusu je napisao: ”Delije rečke pokazale ‘moć’, došli u Split na božićnu noć”. Kako ne bi bilo zabune oko njegove političke orijentacije, uz poruku je dodao i ustaško U. Iako se radilo o klasičnom govoru mržnje, državno odvjetništvo se nije udostojilo reagirati niti prijavom. Pauka je odlučila kazniti tek disciplinska komisija Hrvatskog nogometnog saveza s financijskom kaznom budući da je vijećnik ustaša u slobodno vrijeme i nogometni sudac.

Mjesec dana kasnije, građanski aktivist  Zoran Erceg proglašen je krivim za remećenje javnog reda i mira zbog glasnog uzvikivanja vrijednosnog suda o pokojnom hrvatskom predsjedniku. On je za vrijeme otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu, 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, glasno izrazio svoje neslaganje te okarakterizirao Franju Tuđmana kao ratnog zločinca.  U hrvatsku pravosudnu praksu tako se nakon 29 godina vratio zloglasni verbalni delikt zbog kojeg će Erceg odležati 15 dana u zatvoru. Dan nakon što je famozni Daruvarac izašao na slobodu bez mjere opreza prilaska žrtvi koju je pretukao, Erceg je dobio godinu dana zabranu prilaska spomeniku (!) A da bi apsurd bio veći, Erceg je prilikom uzvikivanja sporne tvrdnje fizički napadnut od jednog sudionika skupa. Pogađate, napadač nije ni priveden ni procesuiran.

Zaključci su jasni. Mir u Hrvatskoj remete oni koji izražavaju političke stavove uzvikujući vlasti nepoćudne slogane, a ne oni koji tuku aktiviste ili šire govor mržnje na društvenim mrežama. Hrvatsko pravosuđe je danas dosegnulo novo dno. Definitivno se radi o lakrdiji u koju još malo tko vjeruje. 

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumne

More in Kolumne

Evo gdje od četvrtka do subote snimaju holywoodske zvijezde!

spApril 23, 2019

Riječki kafe sa Sandom Baretić: Povratnica koja promovira svoj grad!

spApril 17, 2019

Denis Kuljiš: Može li Uljanik graditi brodove za Jadroliniju, a kokoš naučiti da leti?

spApril 6, 2019

Riječki kafe: Denis Pešut u otkrivanju zemlje osmijeha

spApril 4, 2019

Venecuelanac za RD o krizi u svojoj zemlji – “Imam poruku za sve Hrvate!”

spMarch 19, 2019

Denis Kuljiš: Pervana za predsjednika!

spFebruary 28, 2019

Vi to ozbiljno? Zašto nacionalna država u Rijeci/Fiume nije bila jedina opcija nakon pada Austrougarskog imperija?

spFebruary 18, 2019

Mario Nakić: Trst je naš!

spFebruary 12, 2019

Denis Kuljiš: Hrvatska i Rijeka ponovno s Mađarima?

spJanuary 20, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.