Home Vijesti Lista za Rijeku predstavila Zakon o Gradu Rijeci

Lista za Rijeku predstavila Zakon o Gradu Rijeci

1198
23

Lista za Rijeku prijedlogom Zakona o Gradu Rijeci želi otvoriti javnu raspravu o modelima rješavanja sadašnjeg neprihvatljivog stanja uređenja lokalne i županijske samouprave, posebno kada je u pitanju položaj našega grada, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciiji na kojoj su govorili Denis Pešut i Danko Švorinić.

– Aktualni ustroj lokalne i županijske samouprave uveden 1992. godine jedan je od glavnih generatora trenutnog odnosa snaga u hrvatskom bolesno centraliziranom društvu. Osnovni cilj tadašnje reforme bilo je kreiranje jednog hrvatskog velegrada – metropole, umjesto prijašnje policentrične strukture zemlje s 4 makroregionalna središta. Istodobno je osnovano i čak 20 županija podjednake veličine kako bi se razbile prirodne regije te izmiješalo ruralno s urbanim s ciljem amortizacije loših HDZ-ovih rezultata u urbanim sredinama, ustvrdio je Danko Švorinić.

zakonrijeka
Danko Švorinić i Denis Pešut na tiskovnoj konferenciji Liste za Rijeku

Denis Pešut je kao glavne probleme aktualnog administrativnog ustroja u slučaju Rijeke naveo nepostojanje riječkog zaleđa, nedovoljan utjecaj na razvoj luke pod kontrolom države, odnosno Lučke uprave te loša suradnja između Grada i Županije.

– Grad Rijeka je jedan od najvećih gubitnika sadašnjeg ustroja lokalne i regionalne samouprave. Osim što je njime izgubila zaleđe i mogućnost širenja, izgubila je i funkciju jednog od 4 makroregionalna hrvatska centra. Posebnost Rijeke je i u činjenici da Riječani osim zaleđa nemaju ni kontrolu nad velikim dijelovima obale koja nije pod kontrolom lokalne samouprave nego države. Istovremeno, Grad Rijeka se nalazi u PG županiji koja je upravno nadređena Gradu ali u stvarnosti slabijih fiskalnih kapaciteta od gradskih što stvara neravnotežu i probleme u suradnji i podjeli nadležnosti, smatra Pešut.

rijekamapa
Lista za Rijeku za Rijeku grad – regiju

Zakonska inicijativa Liste za Rijeku predlaže da se odnosi Grada Rijeke i PG županije urede na način na koji su uređeni odnosi Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U Listi za Rijeku smatraju da bi Grad Rijeka trebao iskoristiti članak 33. Ustava Republike Hrvatske kojim se većim gradovima zakonom mogu dati ovlasti županije.
– Specifičnosti geografskog položaja Grada Rijeke te njezine ekonomske važnosti kao najvažnijeg izlaza u svijet Hrvatske ali i dijela Srednje Evrope, zaslužuju da i Rijeka dobije Zakon kojim bi se uredio položaj, djelokrug i ustrojstvo Grada Rijeke kao regionalnog središta. Na taj način bi ojačali gradski fiskalni kapaciteti. Hrvatska bi u perspektivi osim Zagreba dobila još jedno veliko urbano središte, a poznato je da su upravo velike urbane sredine stvarni pokretači ekonomskog razvoja u svakoj zemlji, istaknuo je Švorinić.

Pešut se dotaknuo i odnosa između grada i županije istaknuvši kako prijedlog Liste za Rijeku nije uperen protiv županije koja je prema njegovim riječima također opterećena neravnotežom u funkcioniranju u uvjetima u kojima se unutar Županije nalazi Grad financijski jači od ostatka Županije.

– Našim bi se rješenjem Županija mogla koncentrirati na rješavanje problema sredina izvan područja Grada Rijeke te decentralizirati upravne odjele ali i svoje sjedište u sredinama poput Opatije, Krka i Gorskog kotara što bi doprinijelo njihovom bržem razvoju i napretku.

Zakonski prijedlog Liste za Rijeku predviđa i osnivanje zajedničkog tijela kojim bi se koordinirale zajedničke aktivnosti Grada Rijeke i PG županije i na čijem bi se čelu svakih 6 mjeseci izmjenjivali gradonačelnik i župan. Ovo tijelo bi posebnu važnost i ulogu imalo u koordiniranju zajedničkih projekata i razvojnoj sinergiji Grada Rijeke i općina prstena koje čine njeno prirodno zaleđe.

U Listi za Rijeku ističu da se do ostvarenja ovakvog ili sličnog zakonskog rješenja može doći ili konsenzusom u Gradu Rijeci ili jačanjem utjecaja Liste za Rijeku na sljedećim nacionalnim i lokalnim izborima. U Listi za Rijeku ističu kako su spremni smo po ovom pitanju konzultirati i građane koji bi se o svemu trebali izjasniti na referendumu i tako izvršili pritisak i na nacionalnu razinu vlasti. Kompletan tekst prijedloga Zakona o Gradu Rijeci objavljen je danas i na internet stranicama Liste za Rijeku. (rd)

23 COMMENTS

 1. Zanimljvo no šta s projektima koji su u nemilosti gospodina, markiza Vepra od maškare a žive zbog milosti Županije?

 2. Bravo… ne pratim previse rad ove stranke, niti imam dovoljno znanja da ocijenim kvalitetu ovog prijedloga i njegove potencijalne rezultate, ali u svakom slucaju treba pohvaliti ovakvu inicijativu, zalaganje i zelju da se rijesi, ili bar pocne rijesavati, problem ustrojstva lokalnih i regionalnih jedinica na ovom podrucju, i na podrucju citave RH. Osim direktnih usteda putem racionalizacije upravnog aparata, kvalitetna reforma donijela bi i druge neizravne koristi kroz bolje funkcioniranje gospodarskog i uopce drustvenog zivota ovog grada, ove regije i ove drzave.
  Medjutim, volje da se ovaj problem dublje razmotri (i rijesi) nema medju politickom elitom, kako gradova, tako i zupanija i drzave, neovisno o tome koje su politicke pripadnosti oni na njihovom celu.
  Ovaj prijedlog treba pohvaliti, samo da je jos sveobuhvatniji… tj. cini mi se kao da vodi racuna ponajvise o Rijeci, a ne toliko o citavom podrucju. Treba napraviti kompletniji prijedlog koji ce voditi racuna o cjelokupnom podrucju ove regije, pa i ove drzave.
  U ovom prijedlogu se, prije svega, trazi da grad Rijeka dobije ovlasti zupanije… pretpostavljam zato da se mogu izvoditi odredjeni projekti za koje, kako kazu, zupanija nema fiskalnih kapaciteta. Medjutim, nekako sumnjam da ih grad Rijeka, bar trenutno, ima. Bas zbog gradonacelnika koji se koncentrira na gluposti koje nikakav prihod ne donose… pohvalno je graditi bazene, obicne i atletske dvorane (?), parkove na Delti, setalista na lukobranu i slicne luksuze… lijepo je to imati, ali moja je neka logika da grad (ili bilo koja jedinica) prvo treba sebi osigurati izvor prihoda (ili smanjiti rashode) koji ce joj stalno osiguravati dobit i proracunski plus, a onda izdvajati za ovakve stvari koje su samo trosak (izuzev onog nematerijalnog benefita za gradjane). Sve dok se proracun popunjava zaduzivanjem… nije dobro.

 3. Ovo je svakako jedan od boljih prijedloga koje sam čuo od 1991 pa do danas vrlo je interesantan i mislim da u punome možemo sa sigurnošću reći da je ovako predstavljen regionalni status Grada Rijeke garancija za jačanje fiskalnih kapaciteta Grada ali može biti i dobar pokretač ekonomskog razvoja Rijeke nakon očite stagnacije od 20 – tak godina sa vlašću SDP.
  Jasno još na ovom prijedlogu treba malo poraditi ali u suštini mislim da nema političke opcije koja ne bi prijedlog podržala jer je svakako to u interesu Rijeke i njene regije.
  Bravo za Listu za Rijeku bravo za naše Riječane koji su svakako jedno ugodno iznanađenje na političkoj sceni Grada što će vjerujem prepoznati i građani.
  Bobi

 4. odličan prijedlog koji je i jedino logično rješenje za sadašnje stanje gdje je gradu odrezano prirodno zaleđe tj. prostor gdje se jedino grad može dalje razvijati i evoluirati u budućnosti. Ne znam kakvo je stanje u drugim gradovima – ST, OS, VŽ, ZD npr, zna li netko? Jesu li i tim gradovima ”odrezani” prstenovi i onemogućen daljnji razvoj, ili je ovo ”kazna” samo za nas, ”crvenu Rijeku”?

 5. Sve te opcinice oko grada trebaju biti u jednoj jedinici – Grad Rijeka. Time bi se to zaleđe razvijalo, i sam grad, a da ne pricam koliko bi se skupog upravnog aparata skresalo, onaj Grada Rijeke bi preuzeo funkcije onih opcinskih…

 6. vella, točno. split je sličan slučaj poput rijeke (ne tako drastičan), a ZD, VZ i OS imaju prostora za širenje, a i 90-tih nisu bili ni približno na stupnju urbanog razvoja kao prva tri grada. bcrog, slazem se ali smiješno je da se mi ovdje svadjamo oko raspodjele 9-10% sredstava, a država zadrzava preko 90%. ove opcinice cak mogu i opstati ali u sklopu jednog veceg centra kao sto se ovdje i predlaze i na kojeg bi država prebacila dodatna sredstva i nadleznosti…

 7. S tim da treba voditi racuna i o tome da bi Rijeka dobivanjem zupanijskih ovlasti dobila i citav niz novih funkcija za cije obavljanje bi bio potreban i odredjen broj ljudi, sto znaci i veca kolicina novca. Doduse, mogla bi ostvarivati i vece prihode putem raznih zupanijskih poreza i nameta…
  Za prave promjene potrebna je reforma lokalne i podrucne samouprave na drzavnoj razini, drugacija podjela nadleznosti (pogotovo fiskalnih) izmedju centralne i lokalnih vlasti.
  Tezak posao u svakom slucaju… vrlo je lako govoriti ”treba ovo, treba ono”. Za takve reforme potrebne su detaljne analize, predvidjanje potencijalnih koristi i gubitaka itd. A za to se trebaju skupiti glave upravnih i drugih strucnjaka kako bi napravile taj posao…
  Medjutim, tu je, prije svega, potrebna volja, cega nasim politicarima izrazito nedostaje… Zato je ovaj prijedlog liste, kakav god da je, za svaku pohvalu….

 8. ne treba uvijek otkrivati toplu vodu. ‘detaljne analize, skupljanje glava na okup itd’ su najcesce izgovori za ‘ajmo ne dirati ništa’. mi smo do 90-te imali puno efikasniji sistem lok.samouprave nego danas (isprobano 16 godina), a i ovaj prijedlog je vec 18 godina isproban kroz zakon o gradu zagrebu.

 9. upravo to. već je i ovo kompromis. svakom razumnom je jasno da je sve od opatije do crikvenice zapravo jedan grad pa bi ga administrativno trebalo tako i tretirati ali u ovom trenutku nije realno ni tražiti ni očekivati nešto tako radikalno. s ovim bi se bar malo lakše disalo.

 10. Odlično osmišljen projekt,ali ga sad treba predložit u gradskom vijeću što brže,ali mislim da svi znamo s obijem i ovom vlašću da ovaj zakon neće proći ili će biti prihvaćen pa ga nitko više neće spominjat kao što je obi rekao da treba vratit orla i još nije ništa napravljeno oko toga

 11. onda se ispričavam,ali sigurno da bi bilo bolje kad bi i obi podržao ovakav zakon i njegova stranka.Treba se ozbiljno uzeti u razmatranje ovaj prijedlog,jer je vrlo kvalitetno osmišljen.Prvi put nakon dugo vremena jedan prijedlog koji stvarno može djelovati i koji će omogućiti Rijeci napredovanje

 12. Treba biti konsenzus a ako je SDP-u i HDZ-u stalo do napretka Rijeke a vole se hvalit da je,onda ce podrzat ovaj prijedlog ukoliko to nije slucaj nece , njima na savjest.

 13. zašto bi netko iz općina prstena bio protiv suradnje grada i prigrada? mislim, možda ima nekakav skriveni motiv za koji ja ne znam…

 14. ok, ok 🙂 ali ovaj prijedlog nista ni ne mijenja po pitanju funkcioniranja općina prstena, jedino mozda ovo koordinaciono tijelo grad-zupanija

 15. Što se tiče mogućeg angažmana većeg broja ljudi po inplementaciji projekta Liste za Rijeku moram Vas podsjetiti da Grad Rijeka ovoga trenutka ima višak od 176 zaposlenika koje će svakako morati otpustiti ako misle preživjeti sa proračunom kojega su izglasali za 2010 godinu i koji će već u prvom tromjesečju morati bili rebalansiramn od cca 35 milijuna kuna.
  Prema tome nema straha za povećani broj djelatnika jer su već sad povećani.
  Bobi

 16. SVJEDOCI SMO 17 GODINA EGZISTIRANJA PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE KOJA KONTINUIRANO TROŠI NOVAC KOJI UGLAVNOM DOBIJA IZ RIJEKE ILI OD RIJEKE, A DA SE GRADU RIJECI IZ ŽUPANIJSKIH FONDOVA NE VRAĆA NIŠTA. TAKO ISPADA DA RIJEKA FINANCIRA PROJEKTE GRADOVA I OPĆINA U ŽUPANIJI KOJI SU RAZVIJENE OPĆINE I GRADOVI KAO KRK LOŠINJ RAB A DA PRIMJERICE RIJEČANI MORAJU TRAŽIT PEDIJATRA VAN RIJEKE. ILI ŽUPANIJA IZFINANCIRA BAROKOMORU I SMJESTI U CRIKVENICU UMJESTO TAMO GDJE JE NAJPOTREBNIJA U RIJEKU. TAKVIH JE PRIMJERA BESKONAČNO, A SA KOMADINOM I KAMARILOM NEMA NAPRETKA SAMO NAZAD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here