Home Vijesti Zakon o strateškim investicijama: Dijagnoza dobra, lijek pogrešan (VIDEO)

Zakon o strateškim investicijama: Dijagnoza dobra, lijek pogrešan (VIDEO)

2310
1

Na temu Zakona o strateškim investicijama očitovali su se i u Listi za Rijeku. ‘Umjesto sustavnih rješenja i provedbe temeljite administrativne reforme Vlada se odlučuje na potez očajnika nudeći javnosti vatrogasno rješenje bez temeljite analiza negativnih efekata koje ovakav Zakon može izazvati’, smatraju u riječkoj gradskoj stranci koja improvizaciju argumentira i činjenicom da se spomenuti Zakon niti ne spominje u planu Zakona za 2013. godinu koji je Vlada objavila 27.prosinca 2012. godine.

investicije

U Listi za Rijeku misle kako kvalitetan Zakon ovakvog tipa nije moguće donijeti prije izrade Strategije razvoja Republike Hrvatske ili Strategije razvoja industrije.
– Tko će i na koji način prije toga ocijeniti koje su investicije od strateškog interesa? Jesu li to atomske centrale, golf igrališta ili nešto treće, zapitao se predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić koji je istaknuo i neustavne odredbe nacrta Zakona zbog kojih bi nakon usvajanja mogao pasti na Ustavnom sudu.

– Zakon u pojedinim slučajevima suspendira nadležnost lokalne i regionalne samouprave u poslovima koji se odnose na uređenje naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje što je ustavna kategorija. Riječ je o najvećoj centralizaciji ovlasti još od 1993. godine i potpuno drukčijem smjeru od onog najavljivanog u predizbornoj kampanji, tvrdi Švorinić koji ističe i protuustavnu odredbu o zakonskom favoriziranju poduzetnika koji ulažu iznose veće od 20 milijuna eura.
– Za njih zakonodavac predviđa ubrzanje postupka i preskakanje procedura koje vrijede za sve ostale. Istovremeno će manji poduzetnici i obični građani nastaviti na građevinske dozvole čekati po pet godina.

Lista za Rijeku ističe i koruptivni potencijal ovakvih rješenja prema kojima bi ogromne ovlasti dobila nekakva komisija koja bi na temelju nejasnih kriterija procjenjivati koji je projekt od strateškog značaja i onda takav projekt izuzela iz pravila koje vrijede za sve ostale. ‘Zamislite da je ovakav alat na raspolaganju imao bivši premijer?’ Zapitao se predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

U Listi za Rijeku se slažu s prošlotjednom premijerovom dijagnozom prema kojoj ovako usitnjene Županije, općine i gradovi nemaju dovoljnu intelektualnu i fiskalnu snagu, a ne mogu ni dovoljno kvalitetno gospodariti prostorom. Međutim, smatraju kako je odabran potpuno pogrešan lijek te ističu kako je umjesto dodatne centralizacije trebalo krenuti u smjeru regionalnog razvoja uz decentralizirano upravljanje te fiskalno jačanje i okrupnjavanje županija, općina i gradova.

Dopredsjednik Liste za Rijeku Zlatko Moranjak misli kako je nemoguće od lokalne i regionalne samouprave očekivati guranje investicijskih projekata u maksimalno centraliziranom poreznom sustavu koji pozitivne efekte od takvih projekata preusmjerava gotovo isključivo u državni proračun.

– Regionalne Vlade najbolje poznaju situaciju na terenu te bi upravo one uz svoje Regionalne Razvojne Agencije morale dubinski skenirati stanje na terenu i usvojiti svoju strategiju i modele razvoja. Centralna vlast bi onda bila katalizator i kordinator aktivnosti koji bi takve regionalne strategije razvoja ukomponirala u zajedničku. Probleme svakako treba rješavati odozdo prema gore, zaključuju u Listi za Rijeku.(rd)

1 COMMENT

  1. Najprije su rigidno centralizirali novac svih građana u državni proračun, da bi danas ovakvim prijedlogom zakona o strateškim investicijama potpuno derogirali lokalne samouprave i županije. O lošeg k gorem, bez volje da se čine promijene koje će pokazati na put k izlascima iz krize. No, čini mi se da je ovo prvenstveno kriza politike, odnosno lažnih političkih elita, koji teže apsolutnoj vlasti, da bi postigle svoje sebične ciljeve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here