Home Mozaik Zaspi 10 tisuća puta dnevno: evo koja životinja spava samo 4 sekunde...

Zaspi 10 tisuća puta dnevno: evo koja životinja spava samo 4 sekunde (s velikim prednostima)

167
0

Istraživanje objavljeno nedavno u časopisu Science otkrilo je nevjerojatne aspekte ponašanja pingvina s ogrlicom (Pygoscelis antarcticus), posebno u vezi s njihovim spavanjem. Ove ptice, koje naseljavaju Antarktiku, zaspu u prosjeku čak 10 tisuća puta dnevno, a potrebno im je više od 11 sati sna svakog dana. No, ono što istraživanje ističe jest da taj san dolazi u izuzetno kratkim naletima od samo četiri sekunde.

Tim istraživača iz Lyonskog istraživačkog centra za neuroznanost i Korejskog instituta za polarna istraživanja dubinski je promatrao koloniju pingvina, što je dovelo do otkrića ove izuzetne prakse spavanja. Fascinantno je da ova fragmentacija sna omogućuje pingvinima održavanje stalne budnosti nad svojim gnijezdima, dok istovremeno akumuliraju potrebni odmor.

Studija, objavljena u časopisu Science, naglašava važnost razumijevanja različitih obrazaca spavanja kod životinja. Neuroznanstvenica Chiara Cirelli sa Sveučilišta Wisconsin-Madison ističe da je ključno shvatiti kako različite životinje spavaju kako bi se definirale svrhe sna. Ovo istraživanje, koje se odvijalo u prirodnom okruženju pingvina, pridonosi raznolikosti i bogatstvu informacija o spavanju životinja.

Uobičajeno mišljenje o fragmentaciji sna može biti negativno, ali ovo istraživanje pokazuje da bi kod pingvina s ogrlicom to mogla biti korisna strategija. Čak se čini da je fleksibilnost spavanja povezana s reproduktivnim uspjehom vrste, otvarajući intrigantna pitanja o prirodi i učincima podvojenog sna.

Istraživanje također ukazuje na važnost proučavanja spavanja životinja u njihovim staništima, budući da kontrolirani uvjeti ne odražavaju uvijek stvarnost divljine. Ova studija o pingvinima s ogrlicom pridonosi širem razumijevanju spavanja u životinjskom carstvu, postavljajući pitanja o tradicionalnim predodžbama i istražujući fascinantne aspekte raznolikosti u načinima zadovoljavanja potreba za odmorom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here