Home Mozaik Zašto je 2024. prijestupna godina?

Zašto je 2024. prijestupna godina?

494
0

Prijestupna godina, katastrofalna godina – samo je jedno od vjerovanja oko prijestupnih godina, ali zašto nam jedna dolazi svake četiri godine?

2024. bit će prijestupna godina. Ali zašto? Posljednji put je to bila 2020. godina, zapravo prijestupne godine dolaze svake četiri godine. Da, dobro se sjećamo da je 2020. bila poprilično katastrofalna godina, s obzirom na to da smo proživjeli pandemiju, a Covid je i dalje prisutan u svim našim životima. To, međutim, ne znači da bi 2024. trebala biti jednako katastrofalna, unatoč legendama i vjerovanjima koja se vrte oko prijestupnih godina.

Prvo što treba znati je da će 2024. godine, s obzirom na to da je prijestupna godina, mjesec veljača imati jedan dan više, 29. veljače. To znači da će 2024. imati 366 dana umjesto uobičajenih 365. Ali zašto se to događa? Godinu možemo podijeliti na “građansku”, odnosno onu koju pratimo po kalendaru i koja broji 365 dana, i “sunčanu”. Potonje uključuje vrijeme koje je potrebno Zemlji da obavi svoj put oko Sunca. To je: 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi. Svake godine tih se gotovo šest sati nakupi da bi potom postali cijeli dan, svake četiri godine: odavde se rađa 29. veljače. Julije Cezar je prvi put uveo dodatni dan 46. pr.n. e. Ali to nije sve, jer se događa da se minute faznog pomaka ionako svake godine zbrajaju.

Što se narodnih vjerovanja tiče, svi se sjećamo izreke: “prijestupna godina, kobna godina”; ali i “prijestupna godina, neka brzo prođe”, pa opet “prijestupna godina za one koji plaču i one koji vrište”. Jedno od prvih objašnjenja vezanih uz ovo vjerovanje jest da je u prošlosti za Rimljane veljača bila mjesec posvećen mrtvima. Bio je to Mensis Feralis, razdoblje posvećeno preminulima, povezano sa smrću i završetkom ciklusa. Zato se dodavanje dana ovom mjesecu, produžavanje za 24 sata, nije smatralo dobrim znakom. Stoga se ovaj osjećaj negativnosti razvio oko prijestupne godine i stoga se ne smatra srećom pokretati nove poslove u tom razdoblju, pa čak ni vjenčati se. Nije to svugdje slučaj, za anglosaksonske zemlje su prijestupne godine  donositeljice sreće. Za njih je 29. veljače dan kad se doseže vrhunac i u kojem je najpoželjnije prkositi sreći.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here