Home Mozaik Zašto kupovati rabljene stvari

Zašto kupovati rabljene stvari

151
0
pexels sami aksu 14083994

Second hand efekt, moderno odijevanje s rabljenom odjećom ima pozitivne učinke na cjelokupnu okolinu oko nas: otkrijmo sve prednosti

Second hand moda omogućuje vraćanje na tržište odjeće, dodataka i drugih proizvoda koji su još uvijek u dobrom stanju, ali ih vlasnik ne koristi. Stoga ih mogu kupiti oni koji ih mogu iskoristiti. Rabljene stvari na taj način dobivaju novi život.

Trend koji postaje sve rašireniji je odlučivanje za raspremanje, odabir svih stvari koje se više ne koriste, redom prodaja pa kupnja drugih rabljenih stvari. Postignuti cilj je održiviji život, bez odustajanja od stila i mode.

Second hand moda, što je to i njene prednosti

Kada je u pitanju rabljena odjeća uvijek pomislimo na nekvalitetne, iznošene proizvode i prije svega one koji nisu u skladu s najnovijim trendovima. U stvarnosti, second hand moda, koja se sastoji od prodaje i kupnje samo rabljenih stvari, sve je raširenija, posebice među mladima. Omogućuje pristup odjeći i obući po iznimno sniženim cijenama (čak i vrlo poznatih i važnih brendova).

Second-hand moda je održiva moda koju biraju oni koji žele imati green style života. Postoje mnoge prednosti.

Štednja je jedan od prvih razloga koje ljude tjera na odabir rabljene odjeće. Uglavnom možete pronaći artikle po izuzetno niskim cijenama, još uvijek u dobrom stanju ili koji zahtijevaju male krojačke intervencije.

Rabljene stvari su često unikatni komadi

Nadalje, na nekim je tržnicama moguće pronaći odjeću ili obuću luksuznih marki. U većini slučajeva to su bezvremenski modeli, vintage, unikatni i profinjeni komadi, savršeno održavani i očuvani, koji se mogu odmah nositi.

Kupnja rabljene odjeće znači smanjenje proizvodnih potreba novih odjevnih predmeta i produljenje životnog ciklusa onih koji su prethodno stavljeni na tržište. Manja proizvodnja znači i manje potrebe za transportom, smanjenje količine otpada, troškova vezanih uz odlaganje i utjecaja na okoliš.

Second hand modu odobravaju i neke slavne osobe koje su, posebno osjetljive na ekološke probleme. One daju novi život sadržaju svojih ormara i pokazuju vintage odjeću koja je već prikazana u javnosti. Kupuju i nose rabljenu odjeću ne samo u svakodnevnom životu, već i za službene i važne prigode: događaje, crvene tepihe, institucionalne sastanke, intervjue i još mnogo toga.

Ali gdje kupiti kvalitetnu rabljenu odjeću, obuću i dodatke? 

Postoji nekoliko mogućnosti. Tržnice rabljene robe raširene su po cijelom svijetu, kako u malim mjestima tako i u velikim gradovima poput New Yorka, Berlina i Milana. Mogu se održavati tjedno ili mjesečno.

Možete ići u butike i second hand trgovine koji su odlučili prodavati samo rabljene stvari. Sve više malih poduzetnika odlučuje se fokusirati na ovu vrstu proizvoda. Alternativno, Internet nudi brojne mogućnosti. Postoje cijele stranice posvećene rabljenoj robi, kako za modu tako i za druge stvari.

Second hand effect: mladi ljudi kažu da održivosti, a ne fast fashionu

Odijevanjem iz druge ruke izbjegava se posezati za brzom modom, a to ima neke prednosti, poput cijene odjevnih predmeta. Proizvodnja odjeće jedna je od onih koje zahtijevaju i troše najviše resursa, zagađujući okoliš, rijeke i zemljišta uz tvornice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here