Home Mozaik Zbogom školarinama: u Indiji se obrazovanje može “platiti” plastičnim otpadom

Zbogom školarinama: u Indiji se obrazovanje može “platiti” plastičnim otpadom

188
0
pexels neosiam + 618116

U državi Assam, škola Akshar pronašla je inovativan način za borbu protiv raširene pošasti plastike i, u isto vrijeme, revoluciju u obrazovnom sustavu

U vrijeme kada borba protiv plastičnog onečišćenja postaje sve hitnija, škola u Indiji pronašla je inovativan način za borbu protiv problema i istovremeno omogućila pristup obrazovanju najsiromašnijoj djeci.

Škola Akshar, koju su osnovali Parmita Sarma i Mazin Mukhtar, zapravo je usvojila neobičan sustav plaćanja školarina: plastični otpad. Uglavnom, u zamjenu za rabljene boce i ambalažu učenici se besplatno školuju i uče zanat.

Ne samo škola, nego i reciklažni centar

Svakog četvrtka učenici ne prelaze školska vrata s knjigama i bilježnicama, već s vrećicama punim plastičnih boca, slamki i ambalaže, dobivajući besplatne lekcije u zamjenu za ovu “zelenu valutu”.

Kako bi reciklirali odbačenu plastiku, učenici uče stvarati male projekte, kao što su ekološke cigle, posude za biljke i školski namještaj. Inicijativa doprinosi ne samo smanjenju onečišćenja plastikom, već i podizanju svijesti među novim generacijama.

Osnovana 2016., škola Akshar sada je u punom kapacitetu sa 110 učenika. Prikupila je i reciklirala oko 1200 boca i više od 640 000 plastičnih omota.

Educirati i osvijestiti

Projekt škole Akshar predstavlja važan primjer za globalni obrazovni sustav, pokazujući da škole mogu biti laboratoriji društvenih inovacija, gdje zaštita okoliša postaje sastavni dio procesa učenja. Model je to koji treba kopirati i širiti, posebno u situacijama u kojima su siromaštvo i zagađenje dvije strane iste medalje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here