Home Vijesti Zašto riječki škovacini imaju najniže plaće u državi?

Zašto riječki škovacini imaju najniže plaće u državi?

337
2
foto: rijeka.hr

Nakon trodnevnog štrajka i pregovora koje su vodili riječki gradonačelnik i uprava komunalne tvrtke, s jedne, i predstavnici sindikata i radnika Čistoće, s druge strane, plaće radnika Čistoće će rasti 20 posto.

Radnicima Čistoće plaća će biti povećana za 20 posto već od plaće za rujan. Dogovoreno je da će se nastaviti pregovaranje o povećanju plaće za dodatnih 10 posto, koliko su tražili radnici Čistoće. Do početka sljedeće godine trebao bi biti potpisan kolektivni ugovor.

U riječkoj Čistoći je do štrajka prosječna plaća radnika na prikupljanju otpada iznosila 664,63 eura neto, a vozača kamiona 773,87 eura. Imali su i pravo na nagradni dodatak na plaću u iznosu od 66,36 eura mjesečno ako su zadovoljili kriterije uspješnosti i prisutnosti na radu te da se u istom iznosu isplaćuje naknada za topli obrok i troškove prijevoza u visini mjesečne karte javnog gradskog prijevoza.

Istražili smo plaće radnika angažiranih na odvozu smeća u drugim gradovima. Iz dostupnih podataka proizlazi da su djelatnici riječke Čistoće imali najniže plaće u Hrvatskoj, a nakon povećanja prestići će tek djelatnike karlovačke Čistoće.

Uvjerljivo najviša primanja imaju djelatnicic splitske Čistoće – 1540 eura za vozače i oko 1400 eura za iznosače.

Prosječna neto plaća u zagrebačkoj Čistoći iznosila je početkom godine za komunalne radnike 990 eura, a za vozače 1240 eura.

U Velikoj Gorici prosječna primanja komunalnog radnika sa svim ostalim materijalnim pravima (prijevoz, prehrana, mjesečna nagrada…) iznosi oko 880 eura. Vozači primaju oko 1010 eura. Njihovi radnici rade samo u prvoj smjeni

U varaždinskoj Čistoći radnik bez radnog iskustva i uzdržavanih osoba zarađuje u prosjeku 820,90 eura, ali to je bez dodataka za rad u smjenama, rad noću, na dane blagdana, praznika ili neradne dane te bez prekovremenog rada na koji imaju pravo. Vozači iz iste kategorije, bez iskustva I uzdržavanih osoba dodataka, primaju 1026,91 euro. U Varaždinu su angažirali i radnu snagu iz Nepala.

Pulska Herculanea vozače bez radnog iskustva i uzdržavanih članova plaća 1040 eura bruto, a primanja iznosača otpadaka bez radnog iskustva i uzdržavanih članova iznose 933 eura bruto. Svi radnici imaju plaćene putne troškove, osigurani su im neoporezivi primitci u iznosu od 33 eura mjesečno te imaju prava na dodatke za prekovremeni rad, rad noću i vikendima, blagdanima i smjenski te rad u otežanim uvjetima.

Karlovačka Čistoća komunalnog radnika s dodacima za topli obrok i prijevoz plaća 766,10 eura, a vozača s dodacima 821,19 eura.

U zadarskoj Čistoći vozač s pet godina staža i dva uzdržavana člana, na bazi 174 sata rada uz naknadu za prijevoz od 82,68 eura i za hranu od 59,16 eura, mjesečno primi 927,46 eura neto, a radnik na odvožnji s istim stažem i brojem uzdržavanih članova primi 798,61 eura neto. Stranih radnika nemaju, a nisu ih ni tražili.

Previous articleObjavljena snimka uhićenja huligana kojeg traže grčke vlasti, određen mu istražni zatvor
Next articleMarija Zadravec, hrvatska zvijezda filmova za odrasle, otkrila je koja joj je najdraža scena

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here