Home Mozaik Zašto se u Izraelu od roditelja traži da izbrišu Instagram i TikTok...

Zašto se u Izraelu od roditelja traži da izbrišu Instagram i TikTok s telefona svoje djece

271
0

Izraelska udruga roditelja zatražila je od roditelja da deinstaliraju glavne aplikacije društvenih mreža s pametnih telefona svoje djece. Prevelik je rizik od nailaska na nasilne videozapise dok listate njihovim feedovima.

Posljednjih dana veljače 2022. TikTok je krenuo u rat. Kad su prvi ruski tenkovi prešli ukrajinske granice kako bi započeli marš prema Kijevu, platforma se po prvi put počela koristiti kao sredstvo za širenje vijesti o napadima i bombardiranju. Naravno, otkad je rođen 2016., bilo je mnogo ratova u svijetu, ali nikada u zemljama u kojima je većina stanovništva bila opremljena pametnim telefonima i gdje je internet bio dostupan gotovo posvuda. Sada s napadima Hamasa i izraelskom objavom rata, počeo je novi rat na TikToku.

Moderatorski tim odlučuje što zadržati, a što ostaviti. Koji su videozapisi oštri, nasilni, ali pomažu korisnicima da razumiju što se događa i koje videozapise treba ukloniti. I moderatori Mete, koji imaju na raspolaganju širu povijest upravljanja sukobima, čine isti izbor, posebno na Facebooku. I ono što je ostalo od moderacijskog tima X (bivši Twitter), također je na djelu. Na Telegramu, kao i obično, ima svega, od kanala žargonom definiranih „gore“ koji objavljuju najgore slike rata do propagandnih kanala kojima izravno upravlja Hamas.

Dopis udruge roditelja

U posljednjih nekoliko sati, novinarka Lidar Gravé-Lazi iz izraelske televizije ILTV News objavila je pismo roditeljima škola u Tel Avivu koje je potpisalo Izraelsko udruženje roditelja. U njemu se od roditelja traži da deinstaliraju aplikacije TikTok i Instagram na pametnim telefonima svoje djece kako bi spriječili da idućih dana vide poruke koje je objavio Hamas o taocima otetim u prvim satima napada.

Previous articleHajduk oštro kažnjen zbog govora mržnje Torcide u Rijeci!
Next articleOva serija na Netflixu otkriva tajne dugovječnosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here