Home Kolumne Zašto trgovački lanci gotovo nekažnjeno tretiraju hrvatske kupce kao svoje pokusne kuniće?

Zašto trgovački lanci gotovo nekažnjeno tretiraju hrvatske kupce kao svoje pokusne kuniće?

1025
0

Svjedoci smo vijesti na gotovo dnevnoj bazi o povlačenju prehrambenih proizvoda iz prodaje jer ne zadovoljavaju minimalne standarde kvalitete ili još gore – jer sadrže opasne sastojke koji predstavljaju opasnost za naš organizam.

To gotovo legalno trovanje hrvatskih građana prolazi skoro “ispod radara”, objavi se vijest na raznim portalima i medijima, trgovački lanac povlači proizvod i što bi rekli naši susjedi – mirna Bosna.

Ono što zaista ljuti je da se ti trgovački lanci gotovo nikada ne ispričaju javno za plasiranje prehrambenih proizvoda na njihovim policama. Razmislimo malo o toj situaciji, kupite koji proizvod za svoje dijete ili unuka, za kojeg naknadno saznate da ima nemale količine pesticida, a trgovački lanac koji vam je prodao to smeće nema ni obraza reći “Ispričavamo se, potrudit ćemo se da se više ne dogodi“.

Ne krivim samo trgovački lanac koji se ponaša na takav način, već i nas kupce koji tako olako “opraštamo” trgovačkim lancima za legalizirano trovanje hrvatskih građana.

Pritom, ne možemo postaviti ovaj problem na razinu strane zemlje porijekla trgovačkih lanaca, jer su dosad s “rukama u pekmezu” uhvaćeni strani i domaći trgovački centri (pa i jedan koji službeno ima sjedište u Rijeci).

Krivim državne institucije koje nemaju hrabrosti strože kazniti trgovačke lance kada plasiraju takve proizvode. Trgovački lanci bi sami trebali obraćati pozornost na kvalitetu svojih proizvoda, i u samom startu ne plasirati proizvod koji nije po europskim standardima. Ukoliko Ministartstvo poljoprivrede ili Agencija za hranu ne bi dali naredbu o povlačenju određenog proizvoda jer ne zadovoljava standarde EU, bi trgovački lanac imao dovoljnu dozu “savjesti” za samostalno povlačenje proizvoda?

Nažalost, bojim se da kada institucije ne bi dale takve naredbe o povlačenju proizvoda iz prodaje, vidjeli bismo i dalje kako se ti proizvodi bezbrižno prodaju.

To je ono što je najtužnije u cijeloj priči, da trgovački lanci često nemaju ni trunke zdravog razuma da se sami potrude provjeriti je li proizvod kvalitetan i zdrav. Nisam naivan, jasno mi je da je ovo ovo kapitalizam i slobodno tržište, ali volio bih vidjeti događaju li se slične situacije o povlačenju proizvoda iz prodaje u zapadnoeuropskim tržištima? Nešto mi kaže da i kvaliteta proizvoda koji se tamo plasiraju nisu identične kvalitete kao oni koji se plasiraju na perifernim tržištima Europe.

Prisjetimo se ovog primjera sljedeći put kada se spomenuti trgovački lanci pozivaju na “razumijevanje države” jer žele imati povlašteni tretman po pitanju epidemioloških mjera ili interpretacije Zakona o radu.

Razumijevanje bi se prvenstveno trebalo zaslužiti primjerom i kvalitetnim radom, a ne “muljatorskim” praksama prodaje upitnih proizvoda hrvatskim kupcima. (Livio Defranza)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here