Home Vijesti Zastupnici izglasali kazne za kršenje epidemioloških mjera

Zastupnici izglasali kazne za kršenje epidemioloških mjera

149
0

Sa 76 glasova vladajuće većine “za” i 53 oporbena protiv, Hrvatski sabor je donio izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Odmah nakon završetka glasanja te će izmjene biti dostavljene Narodnim novinama i čim ih one objave, kažnjavanje građana koji ne nose ili nepravilno nose masku s 500 kuna, a onih koji organiziraju okupljanje više od 10 osoba i do 40 tisuća – može početi.

Pri tome je, na prijedlog vladajuće većine, Vlada obvezana tri puta na godinu Sabor izvijestiti o provedbi i učinku mjera, a prvi put to treba učiniti u siječnju na početku prve saborske sjednice u idućoj godini. Odbijen je amandman Mosta i zaključak SDP-a da Vlada Saboru izvješća o mjerama podnosi jedanput na mjesec.

Oporba je ustrajala na tomu da zakon, kojim se ograničavaju prava i slobode građana, treba donijeti dvotrećinskom većinom, dok vladajući tvrde da oporba nema pravo.

Saborski zastupnici glasaju i o paketu poreznih zakona, dopuni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, paketu zakona s područja financija i osiguranja te izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi i Izvješću predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse o stanju sudbene vlasti u 2019.

Predloženim se izmjenama Zakona o porezu na dohodak snižavaju stope s 24% na 20% te s 36% na 30%, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica, to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod. Uz predloženo smanjenje stopa poreza na dohodak, izmjenama Zakona o porezu na dohodak od početka iduće godine smanjit će se s 12% na 10% stopa koja se primjenjuje pri oporezivanju godišnjih i konačnih dohodaka te paušalnog oporezivanja djelatnosti. Izmjenama Zakona o porezu na dobit snižava se opća stopa za sve koji imaju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna, s 12% na 10%.

U predloženim izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuju se kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom. Novčana kazna za prekršaje za pravne osobe predviđena je u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, to jest ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događaja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera, to jest obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Za vlasnika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu na kojem je počinjen prekršaj pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Saborski zastupnici glasuju i o dopuni Zakona o socijalnoj skrbi kojim se uređuje obavljanje djelatnosti u ustanovama i kod pružatelja usluga socijalne skrbi u slučaju izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, a s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor. Također se uređuje pitanje organizacija radnog vremena i načina korištenja odmora kako bi se, što je moguće manjoj opasnosti, izložili korisnici kod pružatelja socijalnih usluga.

Kako je istaknuto, donošenje zakona pridonosi rješavanju pravne praznine u zakonodavnom sustavu radi potrebe osiguranja pravovremenog i učinkovitog obavljanja djelatnosti u ustanovama socijalne skrbi i kod pružatelja usluga socijalne skrbi s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor o pružanju usluga u slučaju nastanka posebnih okolnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here