Home Vijesti Zatečen u vožnji s 1,59 promila alkohola bez vozačke dozvole i u...

Zatečen u vožnji s 1,59 promila alkohola bez vozačke dozvole i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom

99
0

Proteklog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveden je pojačan nadzor u prometu te je pri tome evidentirano 179 prometnih prekršaja.

Od tog broja 57 prekršaja se odnosi na prekoračenje brzine, 28 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 10 na vožnju pod utjecajem alkohola, kao i osam prekršaja na nepropisno korištenje mobitela. Osim navedenih, zabilježena su i tri prekršaja upravljanja u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te 73 ostala prekršaja.

Najveća brzina od 94 km/h evidentirana je u petak, 5. svibnja u 13.39 sati mjestu Barbat na otoku Rabu. Na DC 105 radarskim uređajem očitana je navedena brzina kada se osobno vozilo marke Seat, riječkih registracijskih oznaka, kretalo na dionici ceste gdje je ograničenje kretanja određeno na 50 km/h.
U prekršajnom postupku utvrdit će se vozač koji je upravljao spomenutim vozilom pa potom sankcionirati u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između 45 alkotestiranih vozača 10 h je bilo pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija od 1,59 g/kg evidentirana je u subotu, 6. svibnja u Rijeci, 39-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Riječ je o vozaču kojega su policijski službenici II. policijske postaje Rijeke zatekli oko 1.15 sati u ulici Drage Gervaisa na Vežici kada je pod utjecajem alkohola upravljao osobnim vozilom marke Citroen, riječkih registarskih oznaka. Osim toga kod sebe nije imao vozačku dozvolu, a vozilom je upravljao u vrijeme važeće zabrane upravljanja.

Zbog počinjenih prekršaja sankcioniran je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama te mu je prekršajnim nalozima određena novčana kazna od 2000 eura i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u ukupnom trajanju od 18 mjeseci.

Ostale koncentracije alkohola su u rasponu između 1,01 do 1,50 g/kg zabilježene kod četiri vozača, troje ih je bilo u kategoriji između 0,51 i 1,0 g/kg i s 1,51 g/kg i više.

Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu evidentirano je i 25 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teško, a pet su lakše ozlijeđene.

U prometnoj nesreći što se dogodila u subotu, 6. svibnja oko 13.30 sati na DC 8 kod Selca teško je ozlijeđena 31-godišnja slovenska državljanka. Ona je nastradala kao suputnica na motociklu kojim je upravljao 34-godišnji slovenski državljanin. Naime, motociklist je izazvao prometnu nesreću jer nije prilagodio brzinu kretanja osobinama i stanju ceste pa je prilikom kretanja u smjeru Rijeke naišao na kolonu vozila gdje se nije uspio zaustaviti te je udario u stražnji dio teretnog vozila marke Mercedes, riječkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 45-godišnji hrvatski državljanin.

Oboje ozlijeđenih Slovenaca je prevezeno u KBC Rijeka gdje su 31-godišnjakinji utvrđene teške ozljede, a vozaču motocikla lakše. Zbog izazivanja prometne nesreće nad motociklistom je provedeno kriminalističko istraživanje i bit će sankcioniran prema važećim zakonskim propisima.

Budući su povoljni vremenski uvjeti, mnogi vozači motocikala i mopeda su svakodnevno na prometnicama pa ih i ovim putem pozivamo na maksimalan oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, a osobito onih s najtežim posljedicama.

Previous articleOvako policajac Republike Srpske prijeti navijaču Sarajeva: Da ti udarim šamarčinu?
Next articleBjelica poslao Dinamu ponudu za Petkovića!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here