Vijesti

Zatvorite ŽCGO Marišćina! To je jedino rješenje za probleme mještana!

Zatvorite ŽCGO Marišćina! To je jedino rješenje za probleme mještana!

Tristotinjak mještana Viškova danas je opet prosvjedovalo protiv smrada s deponija Marišćina. Njihovu izjavu za javnost prenosimo u cijelosti:

Nakon 6 godina smrada s Marišćine, lažnih obećanja i potpunog manjka suosjećanja za naše probleme od strane lokalnih političara netko bi možda i odustao. Mi nećemo.
Ustrajni smo u našoj borbi za čisti zrak, čistu vodu i čisti okoliš. Umorni smo i iscrpljeni, ali nećemo se predati. Psihički i fizički stres, uzrokovan smradom, svakim danom postaje sve veći i razorniji. Sav naš bijes, razočaranja i strahovi sada stanu u samo tri riječi – DOSTA NAM JE.
Dosta nam je bahatih lokalnih i državnih političkih elita kojima je smrad samo subjektivni dojam neugode. Oni ne strahuju za zdravlje svoje djece, ne provode nedeljna popodneva u kućama niti strahuju od svakog novog nepoznatog mirisa. Oni ne znaju što znači živjeti uz monstruma kakav je Marišćina, niti će to ikada znati i ne želimo više slušati njihova prazna obećanja i floskule.
Dosta nam je i nesposobnih ministara koji izigravaju i krše Hrvatske i Europske zakone. Njihova inzistiranja na izgradnji trinaest regionalnih centara za zbrinjavanje otpada znači da će još brojne obitelji, poput naših, živjeti u svakodnevnom smradu. Svoje greške i propuste financiraju iz naših džepova.
Dok cijela EU i njezine nadležne institucije grabe velikim koracima u smjeru kružne ekonomije i kružnog zbrinjavanja otpada, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je bez obrazloženja izbrisalo spremnike za odvojeno prikupljanje biootpada i tekstila i kompostere iz natječaja za Najavu javnog poziva za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike umjesto 1,5 mlrd kn realiziralo je 575 milijuna kuna iz EU fondova (manje od 40%), a razlog su vjerojatno smetlišta koja naša vlast preferira, dakle razne Marišćine.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je apsolutni rekorder u nepovlačenju EU sredstava i zato Ministre, odstupite ili nam osigurajte spremnike za odvajanje biootpada, tekstila i kompostere.
Osim što pokazuje svoje apsolutno neznanje i nepoštivanje relevantnih europskih i hrvatskih zakona, Ministar Ćorić na ovaj način onemogućav općine i gradove u Republici Hrvatskoj da uspostave zakonit i efikasan sustav zbrinjavanja otpada na svojim područjima. Cilj je jasan – osigurati ogromne količine miješanog i nerazvrstanog otpada koji će “hraniti” centre za gospodarenjem otpadom.
Prebacivanje odgovornosti i skupljanje političkih bodova na temu Marišćine postalo je degutatno. Dok se nekoliko tisuća stanovnika u okolici Marišćine guši u smradu, direktor TD Ekoplus d.o.o., Josip Dedić, postavlja vodene zavjese i sadi stabla kako bi riješio navedeni problem.
U isto su vrijeme, pritisnuti teretom sve jasnijih činjenica o apsolutnom nefunkcioniranju Marišćine na svim razinama, župan Komadina i njegovi suradnici čudesno su progledali i odlučili predati ŽCGO Marišćina te sve njezine probleme Općini Viškovo. Umjesto da preuzmu odgovornost i ponude rješenje, vodeći ljudi Proimorsko-goranske županije I tvrke Ekoplus izvode igrokaze za publiku kupujući vrijeme dok smišljaju kako će javnosti opravdati daljnje financiranje rupe bez dna zvane ŽCGO Marišćina.
Župane, Zlatko Komadina, odstupite ili zatvorite ŽCGO Marišćina, a sukladno jednoglasnom Zaključku predstavničkog tijela Općinskog vijeća Općine Viškovo, predstavničkog tijela mještana u lokalnoj zajednici Općine Viškovo.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Krk i Rijeka danas najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.