Home Vijesti Zbog čega se Dan pobjede na Zapadu obilježava 8. a na Istoku...

Zbog čega se Dan pobjede na Zapadu obilježava 8. a na Istoku 9. svibnja?

294
0

Dan pobjede nad fašizmom, 8. i 9. maj ili samo Dan pobjede, praznik je koji obilježava kapitulaciju nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Prvi put je inauguriran u 16republika Sovjetskog saveza nakon potpisivanja predaje Nijemaca u kasno večer na 8. maj 1945. godine. Ovaj praznik većinom se slavi kao državni praznik u istočnoj Evropi, u bivšim sovjetskim republikama: Armeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Ukrajini i Bjelorusija. Osim ovih zemalja državni praznik je i u Guernseyju, Jerseyju, Crnoj Gori i Srbiji. Dan pobjede se, zbog vremenske razlike u Francuskoj slavi 8. maja, kao i u Slovačkoj i Češkoj. U Bosni i Hercegovini je entitetski praznik u Republici Srpskoj. Državni je praznik bio i u SFRJ, Istočnoj Njemačkoj i Poljskoj.

U Istočnoj Njemačkoj, 8. svibnja slavljen je od 1950. do 1966. godine kao Dan oslobođenja. Ponovno je proslavljen 1985. godine na 40. obljetnicu događaja. Od 2002. godine, njemačka savezna pokrajina Mecklenburg-Zapadno Pomorje slavi Dan oslobođenja od nacionalsocijalizma i kraj Drugog svjetskog rata.

Dan pobjede danas se službeno slavi u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Izraelu, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldovi, Mongoliji, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini i Uzbekistanu.

Zbog čega dva datuma obilježavanja praznika?

Njemačka bezuvjetna predaja potpisana je dva puta. Inicijalni dokument potpisan je u Reimsu 7. svibnja 1945., a potpisnici su bili: Alfred Jodl (načelnik stožera njemačkog vrhovnog zapovjedništva Wehrmacht – OKW) za nacističku Njemačku, Walter Bedell Smith, u ime vrhovnog savezničkog zapovjednika, i Ivan Susloparov, u ime sovjetske Vrhovne komande, u nazočnosti francuskog general-bojnika Françoisa Seveza kao službenog svjedoka. Kako se sovjetsko vrhovno zapovjedništvo nije složilo s tekstom predaje i budući da Susloparov (razmjerno nižerangirani dužnosnik) nije bio ovlašten potpisati ovaj dokument, SSSR je zatražio da se u Berlinu potpiše drugi, izmijenjeni tekst predaje. Josip Staljin je izjavio da Sovjetski Savez smatra da je tekst predaje Reimsa uvodni dokument, a Dwight Eisenhower se odmah složio. Drugi argument je bio da su neki njemački vojnici smatrali da je predaja u Reimsu bila predaja zapadnim saveznicima, dok su se borbe nastavile na istoku, posebno u Pragu.

Druga primopredaja organizirana je u očuvanom dvorcu u predgrađu Berlina krajem 8. svibnja, kada je u Moskvi već bio 9. svibnja zbog razlike u vremenskim zonama. Maršal Wilhelm Keitel, načelnik OKW-a, potpisao je konačni tekst njemačke bezuvjetne predaje, koji su potpisali maršal Georgij Žukov, u ime Vrhovnog zapovjedništva Crvene armije, i načelnik zračnih snaga Arthur Tedder, u ime Savezničkih ekspedicijskih snaga, u prisutnost generala Carla Spaatza i generala Jeana de Lattre de Tassignyja, kao svjedoka. Predaja je potpisana u sjedištu Sovjetske armije u Berlinu-Karlshorstu. I engleska i ruska verzija teksta predaje potpisane u Berlinu smatraju se autentičnim tekstovima. Revidirani berlinski tekst o predaji razlikovao se od uvodnog teksta potpisanog u Reimsu, koji je izričito predviđao potpuno razoružanje svih njemačkih vojnih snaga i predaju oružja lokalnim savezničkim vojnim zapovjednicima.

I rimski i berlinski tekst o predaji predviđaju da snage pod njemačkom kontrolom prestaju s aktivnim vojnim operacijama u 23:01 po srednjeevropskom vremenu 8. svibnja 1945. Međutim, zbog razlika u srednjoeuropskim i moskovskim vremenskim zonama, kraj rata je slavi se 9. svibnja u SSSR-u i većini postsovjetskih zemalja.

Dan Europe

Da pobjede se u Hrvatskoj često brka s Danom Europe se obilježava 9. svibnja. Dan Europe europski je i hrvatski spomendan. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije.

Previous articleVulić: Neće se dogoditi čudo, nego realnost. A to je da će Hajduk biti prvak
Next articleVIDEO: Pogledajte jedan od najboljih nokauta u povijesti UFC-a!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here