Home Mozaik Zelena čistka u Rijeci

Zelena čistka u Rijeci

1645
1

Zelena čistka po treći put u Hrvatskoj, po treći put dio svjetske akcije World Cleanup. U subotu, 26. travnja, s početkom u 9 sati tisuće volontera iz cijele Hrvatske udružit će snage i čistiti divlja odlagališta otpada. Do akcije je ostalo svega tri dana, no svi koji žele sudjelovati još uvijek to mogu učiniti!

Zelena čistka je u finalnoj fazi, u kojoj pozivamo zainteresirane na sudjelovanje, kako bi pridonesli čišćem i zdravijem okolišu. Svi koji se još nisu uključili, a žele pomoći i sudjelovati u čišćenju divljih odlagališta otpada mogu na internetskoj stranici www.zelena-cistka.org i www.zmergo.hr pronaći koje sredine čiste te se javiti na kontakt lokalnog koordinatora koji će ih uputiti u detalje.

Ova akcija održava se u Hrvatskoj i Rijeci treću godinu za redom. Ponovo smo na zelenoj fronti zajedno. Možemo reći da je pozitiva i ovaj put privukla ljude dobre volje. Primarno odvajanje otpada nam je obveza, a dugoročni cilj nek nam bude svijet bez otpada, to nam je najbolje rješenje – naglašava Helena Traub, voditeljica kampanje Zelena čistka.
Osim u Hrvatskoj ovaj vikend čistit će se i u Bugarskoj, Belgiji, Latviji i u susjednoj Bosni i Hercegovini. U svijetu se u pokret Let’s do it! uključilo 111 zemalja i 9 milijuna volontera. U Hrvatskoj se kampanja provodi uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje i sudjelovanje brojnih obrazovnih ustanova – preko 200 vrtića, osnovnih i srednjih škola. I oni nešto stariji mogu naučiti od djece, jer su na njihovi najbolji učitelji, a njihova svijest o ekologiji zalog za bolju i čišću budućnost.
Uz volontere, glavne aktere akcije, sudjelovanje je najavio i predsjednik Ivo Josipović, a podršku će dati Oružane snage RH, brojne udruge i institucije, izviđači, planinari, šumari, ronioci. Cijela Hrvatska će nam biti ponovo zajedno, ujedinjena u plemenitom cilju.

Zelena čistka na području Grada Rijeke

POOK (primarno odvajanje otpada na Korzu) je događaj s ciljem upoznavanja građana Rijeke s Otpadnicima, kontejnerima za primarno odvajanje otpada, koje je uvelo komunalno poduzeće Čistoća u svoj program odvoza otpada. Otpadnici će omogućiti efikasan sustav odvajanja otpada u Rijeci, što će dovesti do manjih količina otpada na odlagalištu.

Zelenu čistku u Rijeci potpomognulo je komunalno društvo Čistoća te će osigurati vreće za otpad, jednokratne rukavice, kontejnere za glomazni otpad, mehanizaciju i kamione koji će odvoziti otpad. U sufinanciranju provedbe Zelene čistke u Rijeci sudjelovao je i Grad Rijeka.

GRAD RIJEKA LOKACIJE (početak u 9:00 sati):
1. 3. Maj
2. Vežica – Tenk
3. Pašac
4. Srdoči
5. Mihaćeva Draga
6. Bivio – Panorama (Ljubljanska cesta)

Previous articleNa današnji dan: Rijeka dobila status Corpus Separatuma
Next articleZvonimir Peranić: ‘Aleksandra Zec’

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here