Home Kolumne Zelene površine i parkovi u Rijeci su postali “spontana smetlišta” za građevinski...

Zelene površine i parkovi u Rijeci su postali “spontana smetlišta” za građevinski otpad i poligon za destrukciju javne imovine.

505
0

U facebook grupi Dnevna doza riječkog nereda, gotovo na tjednoj bazi se pojavljuju slike pobacanog otpada u prirodi i česti primjeri vandalizma.

Gradska izvršna vlast u najmanju ruku godinama ignorira ovaj problem, a u najgorem slučaju na sve gledaju s – podsmijehom.

Prije nekoliko mjeseci na inzistiranje Liste za Rijeku prihvaćen je Akcijski plan protiv vandalizma, no što znači imati plan kada ne postoji ono najvažnije – politička volja da se plan provodi?

Naime, takva je bila današnja reakcija gradonačelnika, pročelnika za kulturu i glavnog arhitekta na današnji upit prisutnih novinara za vrijeme press konferencije povodom najave novog parka Benčić. Legitimno pitanje novinara je bilo: “Kako grad, s obzirom da u narednom razdoblju namjerava otvoriti taj park, misli spriječiti eventualna devastiranja javne gradske imovine i okoliša?”.

Gradonačelnik i pročelnik za kulturu su na problem reagirali standardnim “lako ćemo” pristupom i podsmijehom, dok je arhitekt Saša Randić sve relativizirao time da su primjeri vandalizma prisutni i u Španjolskoj te da ne zna kako bi se moglo išta oštetiti (kad su u pitanju stabla) iako je svima jasno da su slučajevi vandalizma u gradu postali gotovo pravilo, od uništavanja Eko kutka u Kružnoj ulici 2019., do paljenja Kožarićeve instalacije 2020., a da problem nije samo prisutan u Rijeci već u riječkom prstenu, govori i primjer uništavanja skulptura gljiva na ulazu u Klanu koji se dogodio prošli mjesec.

Jasno je da je politika, odnosno apologetni odnos prema problemu nereda i vandalizma u Rijeci dio razloga zašto ovaj fenomen traje godinama i u trend je sve gori. Izvršnoj vlasti problem nije uopće problem – a policija svoj nerad opravdava time da imaju “važnija posla nego hvatati ove sitne počinitelje”.

Dok pojedinci provode svoje dane u šaljivom tonu, danas je na društvenim mrežama objavljena nova kolekcija vrhunskog i prvoklasnog riječkog autohtonog otpada, ovaj put u naselju Grohovo (zatvorena cesta prema Lopači):

Lokacija

May be an image of tree and outdoors
Foto: Bruno Tadej.
May be an image of outdoors
Foto: Bruno Tadej.
May be an image of road and tree
Foto: Bruno Tadej.

 

A možda ne treba ići do Grohova, ima i na Podvezici.

 

 

May be an image of street
Foto: Damir Gruber

Kampus na Trsatu:

May be an image of outdoors
Foto: Tanja Francišković
May be an image of outdoors
Foto: Tanja Francišković

Park na Zametu:

May be an image of outdoors
Foto: Sara Marsanich

May be an image of tree and outdoors

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here