Home Vijesti Zelenski je slučajni predsjednik koji je obavio povijesnu misiju. Putin? Izgubio je...

Zelenski je slučajni predsjednik koji je obavio povijesnu misiju. Putin? Izgubio je mjeru.

132
0

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger napunio je 27. svibnja 99 godina i dao je veliki intervju za britanski Sunday Times koji je vodio povjesničar Neil Ferguson, inače autor knjige o Kissingeru.

Kao državni tajnik Kissinger je bio omražen zbog svoje uloge u Vijetnamskom ratu, a danas njegov nasljednik Anthony Blinken ulaže milijarde u ukrajinski rat.

Ferguson ne vidi bitnu razliku između rata u kojem su ginuli mladi Amerikanci i današnjeg rata u kojem Amerika šalje oružje da ubije druge.

Kissinger je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu rekao da Ukrajina Rusiji mora dati dio teritorija, što je mnoge razbjesnilo. Ukrajina se, prema njegovom mišljenju, trebala trajno vratiti u stanje prije 24. veljače, kada su dijelovi Donjecka i Luganska bili pod kontrolom proruskih separatista, a Krim u sastavu Rusije.

Kissinger je s Fergusonom razgovarao o ratu u Ukrajini, NATO-u i profilu čelnika zaraćenih strana za Side Times.

Za ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog Kissinger kaže da nema sumnje da je Zelenski izvršio povijesnu misiju, ali da je on slučajni predsjednik, jer dolazi iz zajednice koja nikada nije bila na toj poziciji. Zelenski je Židov poput Kissingera.

“Postao je slučajno predsjednik zbog svoje frustracije unutarnjom politikom. A onda se suočio s pokušajem Rusije da Ukrajinu vrati u potpuno podređeni položaj. I okupio je svoju zemlju i svjetsku javnost na povijesni način. To je njegovo veliko postignuće”, rekao je Kissinger.

Ostaje pitanje može li Zelenski održati svoje vodstvo sklapanjem mira, posebno mira koji podrazumijeva određenu žrtvu, istaknuo je.

Kissinger kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim se nekoliko puta susreo kao karijerni diplomat, “promišljen analitičar”.

Prema Kissingeru, Putinov problem je u tome što je on na čelu zemlje u propadanju i što je sada izgubio osjećaj za mjeru.

U vrijeme ruske aneksije Krima 2014. Kissinger se u članku izjasnio protiv ideje o ulasku Ukrajine u NATO, predlažući umjesto toga neutralni status poput Finske.

Već tada je upozorio da nastavak pregovora o ulasku Ukrajine u NATO riskira izbijanje rata. Finska i Švedska sada pristupaju NATO-u. Ferguson je pitao je li NATO postao prevelik.

NATO je bio sjajan za obračun s agresivnom Rusijom kada je bila glavna prijetnja svjetskom miru, odgovara Kissinger. Sada je NATO izrastao u instituciju koja na jedinstven način odražava europsku i američku suradnju i važno ju je održavati.

“Ali važno je prepoznati da će se veliki problemi pojaviti u odnosima Bliskog istoka i Azije s Europom i Sjedinjenim Državama. A NATO je institucija čije članice nemaju nužno kompatibilne stavove”, upozorio je Kissinger.

Članice NATO-a sada su se okupile oko Ukrajine jer je to podsjećalo na stare prijetnje. Ali pitanje je kako okončati taj rat. “Na kraju se mora pronaći mjesto za Ukrajinu, i mjesto za Rusiju – ako ne želimo da Rusija postane kineska ispostava u Europi”, upozorio je diplomat.

Previous articleBrekalo: Francuzi ne mogu biti zadovoljni svojim utakmicama, navalit će na nas
Next articlePutinova ‘trudna’ ljubavnica pojavila se u javnosti s tjelohraniteljicama: Mnogima je za oko zapelo ono što je držala u ruci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here