Home Vijesti Želi li uopće Celiskan proizvodnju u Diokiju?

Želi li uopće Celiskan proizvodnju u Diokiju?

2293
1

Uskoro će se navršiti pola godine otkad je turski Celiskan preuzeo upravljanje Dioki grupom, a još uvijek nije osigurao osnovne uvjete za pokretanje proizvodnje. Nije, naime, potpisao ugovore o opskrbi s glavnim dobavljačima energenata, piše za index.hr Gordan Malić.

Sindikati zaposlenih u Diokiju zbog toga su ovih dana pokrenuli nove prosvjedne akcije, a zatražili su i ponovnu intervenciju vlade. Radnici Dioki grupe, naime, i dalje potražuju svojih sedam plaća. Predstavnici Caliskana krivnju za nepokretanje proizvodnje svaljuju na HEP, tvrdeći da domaća elektroprivreda prodaju struje uvjetuje plaćanjem dugova koji iznose 188 milijuna kuna.

“To je, naprosto, neistina!”, uzvraća za Index Zlatko Koračević, predsjednik uprave HEP-a. “Na sastanku kojeg smo ovog tjedna održali s predstavnicima Celiskana jasno sam rekao da HEP ne inzistira na naplati duga, jer smo svjesni da će se taj problem rješavati kroz predstečajnu nagodbu koja je pokrenuta. Mi smo apsolutno zainteresirani za proizvodnju u Diokiju jer će se tako napokon isplatiti i radnici, a i dio našeg duga. Ne znam na koji način misle vratiti dugove, ako još uvijek nema proizvodnje”, smatra Koračević.

Predsjednik uprave HEP-a napominje da turski investitori do danas nisu pokazivali interes za kupovinom nove struje bez koje se proizvodnja ne može pokrenuti.

Vlasnik Dioki grupe nije Celiskan, jer je udjelom od 5 milijuna eura dobio pravo upravljanja, a ne i vlasništva nad Diokijem, podsjećaju u HEP-u. To bi značilo da je osoba s kojom će vlada nastaviti pregovore o imovini Diokija, i dalje kontroverzni riječki tajkun Robert Ježić.

Sindikat radnika Diokija ovih dana ponovo forsira prodaju zemljišta na Krku, kako bi se iz te novčane mase isplatile zaostale plaće radnika. No, ta je nekretnina i dalje u stopostotnom vlasništvu Hypo banke koja je, ujedno, i najveći vjerovnik Dioki grupe s potraživanjem većim od 55 milijuna eura. Uprava HYPO banke nezadovoljna je procjenom vrijednosti tog zemljišta koju je provelo Ministarstvo gospodarstva, a koja iznosi 22 milijuna eura.

U tu je nekretninu Dioki grupa od 2007., prema tvrdnjama bivše uprave, uložila 82 milijuna eura, što u Vladi smatraju pretjeranom cifrom. Rješavanje zaostalih plaća predviđeno je i planom restrukturiranja Dioki grupe iz prosinca 2011., koji u tu svrhu predlaže prodaju nekretnina na Žitnjaku, čiju vrijednost procjenjuje na 31,7 milijuna eura. Nije jasno zbog čega se taj dio plana o restrukturiranju (koji predviđa i otpuštanje 70 posto zaposlenih) ne provodi. Ili je turskim upraviteljima najednom zamirisao novac iz “čarobne zemlje” Katara?, zaključuje novinar Indexa.

1 COMMENT

  1. U cijeloj ovoj priči oko Diokija, jedino što je sigurno je da su radnici zadnja rupa na svirali. Javnost ne zna što se je dogovorilo, a poprilici se zna da ćemo Mi građani platiti dugove Diokija, a izgleda da je Ježić još u igri iako je kao vlasnik stvorio abnormalne dugove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here