Home Kolumne Zlo se ponovo vratilo u Europu, ovaj put umjesto njemačke vojne čizme,...

Zlo se ponovo vratilo u Europu, ovaj put umjesto njemačke vojne čizme, tu je ruska!

301
0
Piše: Boris Bradarić

Danas je ruski dan pobjede nad fašizmom. Njemačka bezuvjetna predaja potpisana je dva puta budući se sovjetska vrhovna komanda nije složila s tekstom predaje. Tako da zapadni svijet Dan pobjede nad fašizmom slavi 8.5, a Rusija 9.5. Ima li tu malo simbolike kada danas vidimo da se zapadno poimanje pojmova fašizam i nacizam razlikuju od ovih ruskih.

Recimo “teoretski” da smo svi mi, cijeli zapadni svijet, koji je stao u obranu Ukrajine, fašistoidni. Na kojim temeljima danas stoji ruska država? 15 godina zatvora ako kritizirate ili govorite istinu o ovom ratu. Trovanje i ubijanje političkih protivnika i neistomišljenika u Rusiji i izvan nje. Ravnanje sa zemljom ukrajinskih sela i gradova, ubijanje nedužnih civila po ulicama, silovanje, mučenje i ubijanje ratnih zarobljenika itd itd.

Putin je u obraćanju ruskom narodu, na sam dan agresije na Ukrajinu tvrdio da mu je cilj da zaštiti ljude izložene maltretiranju i genocidu i da teži ‘demilitarizaciji i denacifikaciji’ Ukrajine.

U Ukrajini nije počinjen genocid, a demokratsku državu predvodi predsjednik koji je Židov. Glavni ukrajinski rabin i predstavnici Memorijala u Aušvicu također su odbacili ovu Putinovu klevetu.

Kada je rat krenuo u krivom smjeru, ruska državna medijska mašinerija sada okrivljuju NATO i zapadne države koje su vojno pomagale Ukrajini da se obrani od brutalne ruske agresije. ‘Ugroženi su budućnost Rusije i njeno buduće mjesto u svijetu’, izjavio je šef ruske obavještajne službe Sergej Nariškin.

Pomno prateći Putinove javne istupe i njegove medijske trbuhozborce jasno je da ruski lider želi to promijeniti, doživljavajući pad Sovjetskog Saveza kao ‘raspad povijesne Rusije’. On tvrdi da su Rusi i Ukrajinci jedan narod. ‘Ukrajina nikad nije imala tradiciju istinske državnosti’, izjavio je, negirajući Ukrajini njenu povijest.

I sada se postavlja ponovno pitanje, ako smo svi mi fašisti zato što pomažemo jednu malu zemlju, što je onda zemlja koja je brutalno napada, provodi lažne referendume i prisvaja teritorij međunarodno priznate države? Ima li razlike između nacizma, staljinizma ili tog putinizma u načinu djelovanja? Ako je ‘fašizam’ ono što mi danas radimo u Europi onda je ‘denacifikacija’ Europe, kako je zamišljaju ruski političari, u stvari napad na temelje humane, moderne i slobodne Europe.

Godine 2022. Rusija, ili bolje rečeno režim Vladimira Putina, nastoji kotač povijesti vratiti daleko unazad. Nitko, ama baš nitko neće, niti želi, napasti ili ugroziti Rusiju u njenim postojećim granicama. EU i NATO su dobrovoljne organizacije i nisu prijetnja nikome. Ja se samo nadam da nitko od diplomata neće prisustovati ruskoj paradi na dan njihove pobjede protiv fašizma. Jedino s čime se možemo složiti s njima je da se zlo fašizma/staljinizma nadvilo nad Europom, ali ne od nas, nego od onih koji ga danas slave na Crvenom Trgu. Smrt fašizmu/staljinizmu-sloboda slobodnom svijetu. Slava Ukrajini.

Previous articleNjemački kancelar: Putin neće pobijediti! Nikad više rat! Nikad više genocid!
Next articleMISTERIJA: Muž Nikoline Pišek tokom noćne masaže rekao: ‘Nije mi dobro’, pa izgubio svijest!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here