Home Vijesti Znanstvenici: Cjepivo protiv omikrona smanjilo broj hospitalizacija kod starijih pacijenata

Znanstvenici: Cjepivo protiv omikrona smanjilo broj hospitalizacija kod starijih pacijenata

101
0

Istraživanje koje su proveli znanstvenici zdravstvene tvrtke Clalit, Sveučilišta Ben-Gurion i Koledža Sapir utvrdilo je da je za 81 posto smanjen broj hospitalizacija među starijima od 65 godina koji su primili booster u odnosu na one koji su primili najmanje dvije doze cjepiva protiv covida, ali ne cjepivo prilagođeno omikronu.

Istraživanje je provedeno od kraja rujna do sredine prosinca na 622.701 ljudi starijih od 65 godina. Među njima 85.314 ili 14 posto je dobilo bivalentni booster.

‘Šestero primatelja bivalentnog cjepiva bilo je hospitalizirano zbog covida-19 i 297 ispitanika koji ga nisu primili, navodi se u istraživanju. Smrt zbog covida-19 dogodila se kod jednog ispitanika koji je primio bivalentno cjepivo i 73 koji nisu’.

Premda je pad mortaliteta od 86 posto statistički graničan zbog relativno niske stope smrtnosti u zemlji, ipak je značajan, istaknuli su znanstvenici. Ispitanici koji su primili bivalentno cjepivo imali su niže stope hospitalizacije i mortaliteta zbog covida-19 od onih koji nisu do 70 dana nakon cijepljenja.

Bivalentno cjepivo cilja originalni soj koronavirusa i njegove omikron podvarijante BA.4/BA.5, a znanstvenici pozorno prate i još jednu omikron podvarijantu, nazvanu XBB.1.5, koja se brzo širi u Sjedinjenim Državama.

Previous articleSrećko Juričić potvrdio spremnost Rijeke na prodaju Frigana: To nam je najvrjedniji eksponat
Next articleIvana Knoll žari i pali Floridom: Nakon utakmice u napetim crvenim tajicama, presvukla se u kič i otišla u luksuzan klub! (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here