Home Mozaik Znate li gdje se nalazi najuža kuća na svijetu? Interijeri su spektakularni

Znate li gdje se nalazi najuža kuća na svijetu? Interijeri su spektakularni

130
0
kuca

Male dimenzije, ali nevjerojatna arhitektonska rješenja: kuća Keret, najuža kuća na svijetu, puno je više od jednostavnog doma

Jedinstvena i nadasve kultna, pomalo kao jedna od najpoznatijih aleja “Monopolyja” s kojom dijeli i pridjev koji je opisuje. Najuža kuća na svijetu nije jednostavna kuća. Prema mnogima, trebalo bi je smatrati pravim umjetničkim djelom, ali u njoj se lako može živjeti, osim ako previše ne brinete o dimenzijama.

Keret House, službeni naziv zgrade, nalazi se u Poljskoj, točnije u glavnom gradu Varšavi i ima zaista impresivne karakteristike. Iako se praktički ne vidi s ceste, širina joj se kreće od minimalno 92 centimetra do najviše 1,20 metra. Dok je ukupna površina 14 četvornih metara. Ali tko je smislio takav projekt?

Iznenađujuće značajke kuće Keret

Najuža kuća na svijetu pala je na pamet poljskom arhitektu Jakubu Szczesnyju. Ideja je bila smjestiti je izravno između dvije druge zgrade u području varšavskog geta, idealno ujedinjujući dvije strukture koje su jedna od druge udaljene samo jedan metar. Kuća Keret nalazi se između kuće koja datira iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata i stambene zgrade iz nekoliko godina kasnije.

Kao što je naglasio Szczesny, to je bilo kao stvaranje mosta između dvaju razdoblja istog stoljeća. Kuća je službeno otvorena 2012. godine, s prezimenom prvog vlasnika. Duljina produžetka iznosi otprilike devet metara, dok visina doseže do 10: nakon što pređete ulaz, morate se popeti stubištem koje se može uvući, čime dođete do druge razine zgrade s drugim stubištem. Cijeli stan je građen od željeza i obuhvaća dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju i kupaonicu. Iznimna svjetlost ne otkriva koliko je ova kuća uska, zahvaljujući nekim staklenim pločama koje djeluju kao zidovi. Kao što je lako zamisliti, Keret House je dizajnirana za samo dvije osobe.

Detalj koji nije sporedan

Ipak, jedinstveni šarm najuže kuće na svijetu ne smije zasjeniti ne malo važan detalj. Ova zgrada, naime, nije u skladu s građevinskim propisima koji vrijede na području Varšave. Pa kako je moguće da još uvijek stoji? Kanalizacijski sustav projektiran je ad hoc, dok je struja spojena na onu iz obližnje kuće. Klasifikacija je stoga bila jednostavno “umjetnička instalacija”, pa je Općina mogla dati svoje zeleno svjetlo. Prvi stanovnik bio je Etgar Keret koji je potom odlučio ugostiti umjetnike koji su tražili dom za boravak u poljskome gradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here