Home Mozaik Znate li kako je vibrator nastao i čemu je služio? Iznenadit ćete...

Znate li kako je vibrator nastao i čemu je služio? Iznenadit ćete se – nakon brojnih neuspjeha, našao je svrhu!

350
0

Vibratori su za mnoge još uvijek tabu tema, ali nije tajna da ih žene koriste. Vjerovali ili ne, ovo pomagalo ima povijest dugu 150 godina. Jeste li znali kroz koliko je neuspjeha trebalo proći da danas dobije svrhu? Mnogi misle da su Japanci prvi smislili neku vrstu ove igračke za odrasle. Koristile su se loptice koje su se stavljale u ženski spolni organ, a koje su ženama najviše godile u hodu. Međutim, oni nisu preteča vibratora.

Švedski liječnik Gustav Sander osnovao je Institut 1865. godine, koji je opremio gimnastičkim spravama, uključujući i one namijenjene masaži. To je bila osnova za ideju da napravimo prvi vibrator. Konstruirao ju je američki liječnik George Taylor 1869. godine. Međutim, u to se vrijeme koristio za liječenje ženskih psihičkih problema. Kako?

Vibrator je napravljen u obliku velikog, teškog i skupog stroja koji se sastoji od stola, vibrirajućeg predmeta i traka za vezivanje. Ubrzo nakon što je napravljen, ljudi su shvatili da nema učinka u liječenju ženskih bolesti. Sljedeća dva pokušaja izrade vibratora bila su: vibrator na nožni pogon, poput šivaćeg stroja, i vibrator na navijanje. Uzalud – ni oni nisu postigli uspjeh.

Prva igračka za odrasle na baterije konstruirana je 1875. Bio je drven, malen, jednostavan za korištenje, s gumbom za paljenje i gašenje. Razni proizvođači pokušali su ga proizvesti. Vibratori su izgledali kao fenovi i bušilice, ali su brzo postigli solidnu prodaju. Trend je naišao na snažno protivljenje zdravstvene javnosti. Vibratori su se prodavali preko ženskih časopisa, dostavljali na kućne adrese, a liječnici su takvu prodaju smatrali skandaloznom. Reklamirali su se pod sloganom “U tebi će pulsirati svi užici mladosti”.

U 20. stoljeću zabranjene su reklame o njima, što je trajalo sve do 80-ih. Veliki povratak dogodio se 1966. godine, zahvaljujući izumitelju Jonu Travelu. Svi prethodni vibratori pali su u zaborav – pojavio se model bez kabla, bio je vodootporan, s kotačićem na vrhu. Tada je započela sekularna revolucija koja je promijenila način na koji se gleda na ova pomagala.

Kao što i sami znate, danas ih možete pronaći u različitim bojama, veličinama i s brojnim mogućnostima upotrebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here