Home Vijesti Zvonimir Peranić: Nije istina da članovi Kazališnog vijeća nisu poštivali upute osnivača

Zvonimir Peranić: Nije istina da članovi Kazališnog vijeća nisu poštivali upute osnivača

176
0

Povodom optužbi gradonačelnika Filipovića, zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan i gradskog službenika Ivana Šarara prema kojima članovi Kazališnog vijeća, koje je izabralo Gradsko vijeće, nisu poštivali upute osnivača u odluci o pokretanju smjene intendanta Marina Blaževića, izjavom se obratio predsjednik Kazališnog vijeća Zvonimir Peranić:

U odnosu na nalog gradonačelnika Grada Rijeke, g. Filipovića, a kojim daje, istina nejasan i apstraktan nalog članovima Kazališnog vijeća izabranih od strane Grada Rijeke odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke, a koji nalog temelji na Uputi o suradnji između Grada Rijeke i korisnika od dana 24. srpnja 2018. godine, važno je ukazati na sljedeće;

a) predstavnici osnivača kao članovi Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, izabrani su od strane Gradskog vijeća, a ne od strane gradonačelnika Grada Rijeke, u kojem slučaju eventualne smjernice (ne i naloge) mogu dobiti isključivo od onoga tijela koje ih je izabralo i legitimirano u Kazališno vijeće;

b) U odnosu na gore citiranu Uputu na kojoj se bazira nalog gradonačelnika Grada Rijeke kojim se izravno utječe na rad Kazališnog vijeća, kao samostalnog i neovisnog tijela koje, prema važećem Zakonu o kazalištima, ima pravo predlaganja razrješenja intendanta, bez prethodne suglasnosti ili naloga gradonačelnika, ista je pravno nevažeća. Naime, predmetna Uputa temeljena je na članku 7. stavku 1. Zakona o fiskalnoj odgovornosti (NN broj 139/10 i 19/14). Međutim, Zakonom o fiskalnoj odgovornosti (NN broj 111/2018 koji je na pravnoj snazi od dana 01. siječnja 2019. godine), u njegovom članku 45. propisano je kako s danom stupanja na snagu toga zakona (dakle s danom 01. siječnja 2019. godine) prestaje biti na pravnoj snazi Zakon o fiskalnoj odgovornosti (NN broj 139/10 i 19/14) na kojem je temeljena predmeta Uputa. Stoga, prestankom važenja Zakon o fiskalnoj odgovornosti (NN broj 139/10 i 19/14) s danom 01. siječnja 2019. godine, prestala je vrijediti i predmetna Uputa koja je temeljena na zakonu koji je prestao biti na pravnoj snazi.

U odnosu na članak 58. Statuta Grada Rijeke, važno je naglasiti kako Gradonačelnik Grada Rijeke imenuje i razrješava predstavnike Grada Rijeke u tijelima javnih ustanova, ukoliko posebnim zakonom nije drukčije uređeno. Kako je Zakonom o kazalištima propisano kako predstavnike Grada Rijeke u Kazališno vijeće HNK u Rijeci imenuje i razrješava Gradsko vijeće Grada Rijeke, predmetne Upute ne mogu se primijeniti na Kazališno vijeće HNK u Rijeci, u smislu davanja naloga članovima od strane gradonačelnika Grada Rijeke, koje naloge bi mogao davati samo onim predstavnicima koje je gradonačelnik imenovao u tijela javnih ustanova.

Stoga, predmetne Uputa je pravno neegzistentna, a kada kojim slučajem to ne bi bio slučaj, ista ne može derogirati odredbe Statuta Grada Rijeke i odredbe Zakona o kazalištima kojima je uređen način imenovanja članova u kazališno vijeće kazališta i ovlasti kazališnog vijeća, pri čemu nalog Gradskog vijeća ili gradonačelnika nema konstitutivni značaj u smislu pravne valjanosti donesenih odluka Kazališnog vijeća.

Stoga, nije istina kako članovi Kazališnog vijeća iz redova osnivača nisu slijedili uputu (nalog) osnivača. Kazališno vijeće radilo je sukladno zakonskim propisima, zaključio je Peranić u svojoj izjavi.

Previous article‘Ovakav Hajduk nisam gledao 15 godina. Bijeli, ovakvi kao protiv Vitorije, osvajaju naslov bez problema’
Next articleCrnogorska zvijezda: Nisam čitao povijest, ali Crna Gora, Srbija i Rusija su isto

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here