Home Vijesti Zvonimir Peranić pozvao na podršku otvorenom pismu EU kojim se traži potpora...

Zvonimir Peranić pozvao na podršku otvorenom pismu EU kojim se traži potpora kulturnom i kreativnom sektoru u krizi izazvanoj COVID-19

1209
0

Situacija s koronavirusom utjecala je i utjecat će na sve slojeve društva. Jedan od prvih udara doživjeli su i određeni umjetnici i radnici u kulturi, piše u izjavi za javnost predsjednika Odbora za kulturu riječkog Gradskog vijeća Zvonimira Peranića. Osim zaposlenih umjetnika i radnika u kulturi u ustanovama postoji niz umjetnika i radnika u kulturi koji su samozaposleni. Oni su poduzetnici u kulturi i svojevrsni „privatnici“ koji isključivo ovise o vlastitim prihodima (radionicama, članarinama, prodanim ulaznicama, …), a sukladno takvome djelovanju poreze uplaćuju u proračune. Dakle ne radi se o zaposlenima u ustanovama u kulturi ili trenutno na projektu Europske prijestolnice kulture (EPK), kao ni onima u javnome sektoru. Dosadašnje poduzete mjere doslovce su „odsjekle“ sve prihode upravo tim umjetnicima i radnicima u kulturi, a uglavnom su neobuhvaćeni mjerama za poduzetnike, obrtnike i sl. Nadalje, naglašena je specifičnost koju nosi svaka djelatnost u kulturi i nije moguće primijeniti iste mjere za sve. Primjerice pisac će tek biti suočen s posljedicama krize dok su izvedbeni umjetnici itekako već pogođeni.

O navedenome sam kanio raspravljati na tematskoj sjednici Odbora za kulturu Gradskoga vijeća Grada Rijeke 20. ožujka 2020. u gradskoj vijećnici. Nije preporučeno da se ista sjednica održi u vijećnici jer nas je po planu trebalo biti 5 ili 6. Mediji i tajnica Odbora mogli su pratiti sjednicu i putem internetskoga prijenosa. Sjednica se prema preporukama nije mogla održati niti elektronski. Nekoliko dana kasnije u vijećnici se održao sastanak s većim brojem ljudi.

O istoj temi se dva dana ranije, 18. ožujka 2020., raspravljalo i na sjednici saborskoga Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na kojoj je sudjelovala i minstrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

O istoj problematici uputio sam i pitanje gradskoga vijećnika, no do danas nije došao odgovor. Trenutno ne odgovaranje jest prema uvjetima Poslovnika, no mišljenja sam kako navedena situacija iziskuje što žurniji odgovor i djelovanje. Na moje daljnje insistiranje o održavanju elektroničke sjednice dobio sam uputu ukoliko bude bilo potrebno održati sjednicu Odbora radi donošenja odluka Gradskoga vijeća koje je nužno donijeti ili koje iz razloga žurnosti ne trpe odlaganje, u dogovoru s predsjednikom Gradskog vijeća  razmotrit će se mogućnost održavanja sjednice Odbora elektronskim putem, izjašnjavanjem putem e-maila.

Europarlamentarni zastupnik i član europskoga Odbora za kulturu i obrazovanje Niklas Nienass pokrenuo je „Otvoreno pismo EU-u kojim se traži potpora kulturnom i kreativnom sektoru u krizi izazvanoj COVID-19“. Pismo se u svome sadržaju posebno odnosi na nezavisne umjetnike, male i srednje poduzetnike u kulturi, dakle na samozaposlene u sektoru kulture. Ukazuje se na nužnost pronalaženja rješenja u smislu olakšica od poreznog opterećenja u kriznome periodu, pristupu mjera za nezapsolene, implementaciji fiskalnih mjera za ublažavanje fiskalnih pritisaka, a poboljšanje financijskog oporavka pojedinaca i organizacija. Otvoreno pismo potpisalo je do 03. travnja 2020. 89 eurozastupnika. I dok su neki hrvatski eurozastupnici pozivali za rješavanje Europske prijestolnice kulture, u kojemu zaposlenici i dalje dobivaju plaću, niti jedan hrvatski zastupnik do sada nije potpisao ovo pismo. Ovim putem pozivam sve zainteresirane da se pridruže ovoj podršci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here