Home Vijesti Striženje lukobrana

Striženje lukobrana

2663
1

U subotu, 21. travnja na Riječkom lukobranu, na dijelu iza lučkih dizalica, prema kraju lukobrana, otvorena je manifestacija i izložba Striženje lukobrana, projekt koji je nastao u suradnji Grada Rijeke, Lučke uprave i kanadske kulturne fondacije Musagetes. Projekt će trajati do 21. svibnja tijekom kojeg će na lukobranu privremeno biti smještene i ovce, a održavat će se radionica filcanja vune, predstavljanje umjetničkih instalacija i razni performansi.


foto: rijeka.hr

Striženje lukobrana Umjetnik, idejni začetnik ove manifestacije, Mathew Mazzotta predstavit će građanima projekt nazvan “Pier sheep/Ovce s lukobrana”, a odnosi se na priču satkanu oko lukobrana koji stoji između grada i mora u kojoj lukobran postaje javno mjesto i katalizator pretvorbe Rijeke u kreativni grad. Namjera projekta je pomoći stanovnicima Rijeke da ponovno osmisle i usvoje svoj lukobran kao novo javno mjesto te mjesto stvaranja ili događanja.

Od subote, 21. travnja 2012. godine, šest ovaca zamijenilo je svoje prirodno okruženje u okolici Rijeke novim domom na Riječkome lukobranu kako bi pomogle pri (re)imaginaciji lukobrana i onoga što bi on mogao biti. U projektu sudjeluje sedam umjetnika i umjetničkih obrtnika koji će svoje kreacije od vune izložiti na lukobranu i fizički ga transformirati,a to su Vesna Jakić, Milijana Babić, Dražen Vitolović, Tomislav Brajnović, Bruno Velić, Marina Mikolčić i Nika Rukavina.

Striženje lukobranaKoristeći metaforu preobraženja, Striženje lukobrana je javni umjetnički projekt u okviru kojega su, polazeći od vune kao sirovine, samog lukobrana i njegovog konteksta, umjetnici in situ stvorili nove kreacije s ciljem stvaranja jedinstvene vizije koja istražuje riječku prošlost i sadašnjost, otkrivajući istovremeno svu složenost buduće transformacije grada.

Ovce su prisutne u našem svakodnevnom životu: od proizvoda koji su u našoj svakodnevnoj ishrani, u strukturi naše odjeće do viceva, metafora, oglasa, priča i rituala. Premda ih često uzimamo zdravo za gotovo, baš kao i lukobran, njihova vuna kao sirovina koju možemo usporediti sa sirovim osjećajem industrijskog ambijenta lukobrana, savršena je točka polazišta za stvaralaštvo i poticajno razmišljanje.
Namjera projekta Striženje lukobrana nije davanje odgovora, već je to kreativna platforma za proces koji podržava maštu i postavlja pitanja.

Striženje ovacaStriženje lukobrana označava početak nove priče za stanovnike Rijeke, priče koja povezuje ljude, talente, jedinstvenu urbanu lokaciju i prirodne elemente. Striženje lukobrana je “prostor” za različite glasove, mišljenja, pitanja i potencijale koji vriju ispod površine.

Striženje lukobrana Projekt je nastavak suradnje sa kanadskom fondacijom “Musagetes” koja je prije dvije godine održala međunarodno kulturno događanje pod nazivom “Riječki Café” s ciljem aktivnog uključivanja javnosti u istraživanja percepcije Rijeke. Nakon Londona i Barcelone, kanadska fondacija odabrala je Rijeku kao grad dinamične kulture.

Striženje lukobrana Projekt je nastao u suradnji Odjela za kulturu Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka i kanadske Kulturne fondacije “Musagetes”.(rijeka.hr)

1 COMMENT

  1. !Striženje ovacaStriženje lukobrana označava početak nove priče za stanovnike Rijeke, priče koja povezuje ljude, talente, jedinstvenu urbanu lokaciju i prirodne elemente. Striženje lukobrana je “prostor” za različite glasove, mišljenja, pitanja i potencijale koji vriju ispod površine.”

    BAŠ SMO OFCE :(((((((((

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here