Home Mozaik 10 najjeftinijih gradova na svijetu za istražiti u jednom danu

10 najjeftinijih gradova na svijetu za istražiti u jednom danu

24
0

Možda ste čitali sve ove priče o putovanjima na kraju godine i razmišljali u sebi: “Pa, to sigurno mora biti lijepo za ljude koji imaju novca za stvari poput putovanja.” Ali ne mora uvijek biti tako. Praćenje jeftinih letova može vas izvući iz zemlje za manje od cijene putovanja cestovnim prijevozom. A mnogi gradovi diljem svijeta neće koštati više od 75 dolara dnevno kada stignete tamo. Starling Bank je pregledala prosječne troškove hrane, zabave i hotela u 35 najvećih svjetskih gradova i pronašla 10 gdje vas čak i mali budžet može odvesti daleko.

10. Warsaw, Poland

Average daily cost: $70.60

Photo: fotorince/Shutterstock

Usamljeni europski grad koji je ušao u top 10, poljska prijestolnica neće vas koštati više od 20 dolara dnevno za hranu, uz pivo od 2 dolara u najpopularnijim gradskim pubovima. Zabava također neće oštetiti budžet jer možete dobiti besplatan ulaz u Muzej Varšavskog uspona nedjeljom i Nacionalni muzej utorkom. Iako možda obično ne smatrate Varšavu bez izlaza na more kao “grad na plaži”, zaputite se ovdje ljeti i možete uživati ​​na suncu na plažama uz rijeku Vislu ili dobiti poljski ten u parku Lazienki. Kraj noći također će biti bezbolan, s prosječnim cijenama hotela nešto više od 50 dolara*.

9. Buenos Aires, Argentina

Average daily cost: $60.10

Možda imate prijatelja koji je prije mnogo godina proveo nekoliko tjedana u Argentini i do danas će vam pričati kako su dobili najbolji odrezak u životu uz tekuće vino i besplatnu lekciju tanga za manje od cijene večere u TGI Friday’s . Ispostavilo se da to zapravo ne bi bila hiperbola. Ako volite odreske i vino, možete jesti fantastično jeftino u Buenos Airesu, gdje obroci rijetko koštaju više od 20 dolara. Osim prežderavanja crvenim mesom, možete krstariti i kafićima u Palermu gdje su kave manje od 2 dolara. Nacionalni muzej likovnih umjetnosti ne naplaćuje ulaz, kao ni Feria de Mataderos – tržnica tradicionalnih zanata i hrane obilježena gaučoima na konju i demonstracijama tanga uživo. Sobe također neće uništiti vaš novčanik u BA, jer prosječna noć košta samo oko 36 dolara..

8. Lima, Peru

Average daily cost: $59.48

Photo: Skreidzeleu/Shutterstock

Doduše, ako pokušavate pogoditi neka od mjesta s hvaljenog popisa najboljih svjetskih restorana, na kraju ćete u Limi izgubiti puno više od 59 dolara dnevno. Ali zadovoljni jedenjem svježeg cevichea u bodegama uz plažu, grad ćete smatrati fantastičnom kulinarskom vrijednošću, gdje neki od najboljih obroka koje ćete ikada pojesti u prosjeku su oko 16 dolara dnevno. Hoteli nisu puno gori, gdje će dijeljenje sobe s prijateljem ili SO koštati oko 45 dolara po noći, a pića su samo par dolara ako se držite lokalnog vina i pisco pića.

Povijesne crkve poput katedrale u Limi i crkve San Francisca su besplatne za posjet, a besplatna je i noćna promjena straže u Palacio del Gobierno. Obilazak zoološkog vrta iznosi oko 3 dolara, a dok Museo del Arte de Lima u nedjelju naplaćuje 30 centi, redoviti ulaz je samo oko 9 dolara.

7. Marrakech, Morocco

Average daily cost: $57.67

Photo: Balate Dorin/Shutterstock

Marakeš je čudna destinacija gdje su stvari koje ljudi najčešće dolaze vidjeti uglavnom besplatne. Dakle, lutanje medinom i obilazak džamija, minareta i sokova koji je čine poznatom neće vas ništa koštati. Čak i ako se odlučite kupiti suvenir, uvijek ima mjesta za cjenkanje.

Hrana je i ovdje jeftina, jer je uzimanje kebaba s bilo kojeg od zadimljenih štandova u starom gradu ponuda za manje od tri dolara, a tagine i janjeće pečenje u većim restoranima obično su ispod 10 dolara. Alkohol ovdje ne teče nužno, ali izlazak bi trebao koštati oko 20 dolara po noći, plus kemijsko čišćenje kada se vratite kući zasićeni dimom cigareta. Osim toga, vaša je baza također prilično jeftina, a sobe ovdje u prosjeku koštaju 39 USD po osobi.

6. Bangkok, Thailand

Average daily cost: $56.88

Photo: Luciano Mortula – LGM/Shutterstock

Jedna noć u Bangkoku mogla bi tvrdog čovjeka učiniti skromnim, ali ipak neće uništiti vaš putni budžet s hotelima koji u prosjeku koštaju oko 41 dolar po noći. A potrošnja bahta u šarenim barovima okruga Patpong može se obaviti za manje od 15 dolara ako znate kamo ići. Ako vas je The Hangover 2 natjerao na razmišljanje da je Bangkok vjerojatno najbolje doživjeti tijekom dana, pronaći ćete mnoštvo besplatnih muzeja kao što su Bangkokian Museum, Royal Elephant Museum, Silpa Bhirasri Memorial and Museum za modernu umjetnost i Corrections Museum smješteni u bivšem zatvoru. U hramove i svetišta slobodno možete ući ili fotografirati, a na dnevni budžet za granu trebao bi koštati samo oko 17 dolara.

5. Beijing, China

Average daily cost: $52.64

Photo: HelloRF Zcool/Shutterstock

Ne možete postati globalna ekonomska moć za manje od pola stoljeća nabijajući ljudima cijene, ili bi se barem tako činilo ako je suditi po cijenama u kineskoj prijestolnici. Smještaj u prosjeku košta nevjerojatnih 29 dolara po noći, a cijeli dan hrana bi trebala koštati samo oko 12 dolara. Ako volite avanturističku hranu, idite u ulicu Wangfujing Snack Street gdje su kuhane tripice izvrsne i koštaju samo nekoliko dolara. Trg Tiananmen je besplatan za posjetiti, kao i Nacionalni muzej na njegovoj granici, pun drevne kineske umjetnosti, oružja i brončanih djela. Šetnja kroz uske hutongove je besplatna, kao i uživanje u javnoj umjetnosti u okrugu 798. Ili možete obići raspadnute relikvije Olimpijskih igara 2008. nakon popodneva u Olimpijskom parku oko Ptičjeg gnijezda.

4. Kuala Lumpur, Malaysia

Average daily cost: $50.80

Photo: Lifestyle Travel Portrait/Shutterstock

Iako se Kuala Lumpur brzo popeo na ljestvici svjetskih financijskih centara, grad još uvijek drži niske cijene. Zamislite to poput Singapura s proračunom, gdje prosječna noć u hotelu košta 32 dolara, a dnevna hrana s mirisnih uličnih štandova samo oko 11 dolara. Kulturu ovdje možete naučiti prilično jeftino, uz besplatan ulaz i u Nacionalnu umjetničku galeriju i galeriju Petronas u centru grada, potonja nudi besplatne tečajeve umjetnosti. Udubljivanje u prirodu također je pristupačno, jer je od najboljih urbanih šumskih rezervata na svijetu u KL Forest Eco Parku potpuno besplatno, kao i vapnenačke špilje Batu oko 10 minuta izvan grada.

3. Istanbul, Turkey

Average daily cost: $44.74

Istanbul cityscape

Photo: Seqoya/Shutterstock

Istanbul je jedan od kulturno najbogatijih gradova na svijetu, spoj Istoka i Zapada gdje posjetitelji provode jutro cjenkajući se s prodavačima na 600 godina starom Grand Bazaaru, a zatim šetaju pored starih otomanskih kuća i ribnjaka s patkama u parku Yildiz popodne. Hoteli koštaju samo 22 dolara po noći, a možete se napuniti slatkim simitom i svježim balik ekmek sendvičima za manje od 6 dolara dnevno. Sav taj novac ušteđen na hranu i smještaj može se potrošiti na ekonomično trošenje u jednom od poznatih gradskih turskih kupelji, koje košta oko 15 dolara za ulaz i 23 dolara za masaže. A ako želite razgledati muzej, i Muzej suvremene umjetnosti i Židovski muzej Turske su besplatni.

2. Cairo, Egypt

Average daily cost: $36.82

Photo: Orhan Cam/Shutterstock

Najveća atrakcija u Kairu su daleke piramide u Gizi, a ako je to na vašem itineraru, to će vam otprilike udvostručiti dnevnu cijenu. Ako je to još uvijek previše, lako se možete voziti autobusom do piramida za manje od jednog dolara i gledati ih izvana. Ali ako se odlučite potrošiti 40 dolara na turneju, neće se osjećati tako bolno kada potrošite samo 18 dolara na hotel i 9 dolara na cijelu večeru. Sam grad ima neke fascinantne četvrti poput Koptskog Kaira, stare kršćanske enklave u kojoj su krivudave ulice ispunjene freskama i mozaicima. Ili Fatimid Kairo gdje ćete učiti o islamskoj povijesti Kaira. Umjetnost u zatvorenom prostoru također je ovdje lako dostupna s brojnim besplatnim ili gotovo besplatnim galerijama diljem grada, kao što su Al-Mashrabeya, Safar Khan, Art Lounge i Gypsum Gallery.

1. Delhi, India

Average daily cost: $35.56

Photo: Kriangkrai Thitimakorn/Shutterstock

Najjeftiniji grad u istraživanju, Delhi ima hotelske sobe za samo oko 20 dolara po noći, a piće je nešto više od 2 dolara. Grad je također pun besplatnih aktivnosti koje će vas zabaviti, od besplatnih filmskih projekcija u India Habitat Centru i na drugim mjestima do besplatnog ulaza u Vadehra art Gallery. Delhi s vremena na vrijeme može biti prepun gužve, ali pobjeći iz njega je također lako utočištem u mirnim vrtovima Lodhi i Vrtu pet osjetila, koji ne koštaju gotovo ništa. Obroci u Delhiju također su nevjerojatno jeftini – i ukusni – s prosječnim obrokom koji košta nešto manje od 9 dolara.

*Cijena hotela je po osobi na bazi dvokrevetne sobe

Previous articleBili dobili neočekivano pojačanje, ispunio želju navijača i vratio se u Split
Next articlePogledajte Kovačićev čudesni gol Liverpoolu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here